ΑΘΗΝΑ
12:11
|
19.04.2024
Το ιερό είναι αφιερωμένο στους πεσόντες κατά τη διάρκεια προηγούμενων πολέμων Ιάπωνες, συμπεριλαμβανομένου του Β΄ΠΠ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δεν θα επισκεφθεί το ιερό Γιακουσούνι, που μνημονεύει τους πεσόντες στον πόλεμο Ιάπωνες, στην 75η επέτειο από την ήττα της Ιαπωνίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έκανε γνωστό το πρακτορείο ειδήσεων Jiji την Κυριακή, αλλά θα κάνει μια προσφορά μια ειδική μέρα απότισης τιμής, όπως έχει κάνει στο παρελθόν.

Το ιερό, αφιερωμένο στους Ιάπωνες που έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια προηγούμενων πολέμων, συμπεριλαμβανομένου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρείται ως ισχυρό σύμβολο της διαμάχης που ακόμη μένεται για την κληρονομιά του Β’ΠΠ στην Ανατολική Ασία.

Το Πεκίνο και η Σεούλ από πλευράς τους θεωρούν τον λατρευτικό χώρο, που με το καιρό εξελίχθηκε σε μνημείο πεσόντων του αυτοκρατορικού στρατού από την εποχή Τάισο (1912-1926) και Σόουα (1926-1989) σύμβολο του αποικιοκρατικού, μιλιταριστικού παρελθόντος της Ιαπωνίας.

Η τελευταία επίσκεψη του Άμπε στο ιερό, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας τον Δεκέμβριο του 2013, προκάλεσε οργή στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, οι οποίοι βλέπουν τις επισκέψεις ως ένδειξη ότι η Ιαπωνία δεν έχει μετανοήσει για το στρατιωτικό της παρελθόν και τις φρικαλεότητες του πολέμου.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα