ΑΘΗΝΑ
14:02
|
25.04.2024
Τα exit polls δείχνουν τον επί 26 συναπτά έτη ηγέτη της Λευκορωσίας να συγκεντρώνει το 82 τοις εκατό των ψήφων, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα exit polls δείχνουν τον επί 26 συναπτά έτη ηγέτη της Λευκορωσίας να συγκεντρώνει το79.7 τοις εκατό των ψήφων, σύμφωνα με πληροφορίες των ρωσικών ΜΜΕ. Εν τω μεταξύ, η υποψήφια της κύριας αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, λαμβάνει 6,8 τοις εκατό, βάσει των πρώτων δημοσκοπικών ευρημάτων.

Οι κάλπες έκλεισαν στη Λευκορωσία στις 19:00 CET, αλλά η ψηφοφορία θα συνεχιστεί καθώς οι άνθρωποι συνέχισαν να σχηματίζουν ουρές στην πρωτεύουσα, Μινσκ. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή είπε ότι το 79 τοις εκατό του πληθυσμού συμμετείχε στην ψηφοφορία ως τις 6 μ.μ. την Κυριακή, επισημαίνοντας ότι είναι «πολύ υψηλός αριθμός».

Υπήρξαν επίσης ουρές στις πρεσβείες της Λευκορωσίας σε όλο τον κόσμο, καθώς πολίτες που ζούσαν στο εξωτερικό μπόρεσαν να συμμετάσχουν στις εκλογές. Περίπου 3.000 άτομα στάθηκαν στην ουρά στην πρεσβεία της Λευκορωσίας στη Μόσχα, με το προσωπικό να λέει ότι πολλοί καθυστέρησαν και δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν.

Την ίδια ώρα δέκα συλλήψεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης έγιναν στον Μινσκ, ενώ τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν συλλήψεις και σε άλλες πόλεις. Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι προγραμματίζονται μεγάλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις για την Κυριακή το βράδυ, στο Μινσκ και αλλού στη χώρα.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα για τον πρώτο γύρο των εκλογών. Ένας υποψήφιος πρέπει να λάβει περισσότερο από το 50 τοις εκατό των ψήφων για να κερδίσει εντελώς στον πρώτο γύρο.

Πηγές: RT, Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα