ΑΘΗΝΑ
16:07
|
24.04.2024

Υπό το βάρος της πίεσης χιλιάδων διαδηλωτών που απαιτούν τιμωρία των υπευθύνων της καταστροφικής έκρηξης της 4ης Αυγούστου, παραίτηση της κυβέρνησης και ουσιαστικές αλλαγές που […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπό το βάρος της πίεσης χιλιάδων διαδηλωτών που απαιτούν τιμωρία των υπευθύνων της καταστροφικής έκρηξης της 4ης Αυγούστου, παραίτηση της κυβέρνησης και ουσιαστικές αλλαγές που θα σταματήσουν την συστημική κρίση και την χρεοκοπία, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ προωθεί νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών επιζητώντας τη συναίνεση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που έκανε το βράδυ του Σαββάτου υποστήριξε πως θα παραμείνει στη θέση του για δύο μήνες μέχρι να δρομολογηθεί η διαδικασία για τη διεξαγωγή εκλογών. Διαβεβαίωσε επίσης πως θα ολοκληρωθεί η έρευνα για τα γεγονότα που προκάλεσαν την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού και θα αποδοθούν ευθύνες.

Τηλεδιάσκεψη δωρητών

Σήμερα πάντως μετά τις 14.00 μ.μ. αναμένεται η έναρξη τηλεδιάσκεψης διεθνών δωρητών με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ώστε να συγκεντρωθούν δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την αποτροπή ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα και την έναρξη βασικών έργων ανασυγκρότησης.

Η τηλεοπτική εμφάνιση του πρωθυπουργού έγινε εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε χιλιάδες δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές αφού ολοκλήρωσαν ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα του Σαββάτου στην κεντρική «Πλατεία των Μαρτύρων».

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν μία μικρή ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να ρίξει (όπως και έκανε στη συνέχεια) προστατευτικό κιγκλίδωμα της αστυνομίας σε δρόμο που οδηγούσε προς το κτίριο του κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια εκατοντάδες διαδηλωτές (ανάμεσά τους και απόστρατοι αξιωματικοί…) εισέβαλαν στα κτίρια υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομίας, Ενέργειας και διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, Περιβάλλοντος και στο κτίριο της Ένωσης Τραπεζών.

Ενδιαφέρον προκαλεί η καταστροφή εγγράφων στο υπουργείο Οικονομικών από μικρή ομάδα διαδηλωτών που έσπευσε να ανέβει στον τρίτο όροφο του κτιρίου για να κάψει μέρος του κρατικού αρχείου…

Κατά τα επεισόδια σκοτώθηκε ένας νεαρός αστυνομικός και τραυματίστηκαν πάνω από 700 διαδηλωτές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα