ΑΘΗΝΑ
07:10
|
19.04.2024

Άνοιξαν οι κάλπες στην Λευκορωσία, υπό την σκιά όμως των συνεχιζόμενων συλλήψεων, μελών και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης. Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άνοιξαν οι κάλπες στην Λευκορωσία, υπό την σκιά όμως των συνεχιζόμενων συλλήψεων, μελών και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης. Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας, από το 1994, φαντάζει και πάλι το φαβορί για να εκλεγεί για έκτη συνεχόμενη θητεία, όμως η αντίπαλος του, η καθηγήτρια Αγγλικών Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα συγκεντρώνει αρκετούς υποστηρικτές, οι οποίοι διαδήλωσαν εναντίον του Λουκασένκο ακόμη και χθες, παραμονή των εκλογών.  Τουλάχιστον δέκα άτομα συνελήφθησαν κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων, ενώ συνελήφθη και η Μαρία Μορόζ, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα. Η ίδια η Τιχανόφσκαϊα, έφυγε από το σπίτι της, μόλις έμαθε για την σύλληψη της συνεργάτιδάς της, υπό τον φόβο και της δικής της σύλληψης. Εξάλλου, ο σύζυγος της, ο δημοφιλής μπλόγκερ  Σεργκέι Τιχανόφσκι συνελήφθη τον περασμένο Μάιο, με την κατηγορία επίθεσης σε αστυνομικό.  Αρχικά ήταν εκείνος υποψήφιος για τις σημερινές εκλογές, όμως μόλις συνελήφθη και αποκλείστηκε από υποψήφιος, η σύζυγος του Σβετλάνα, αποφάσισε να πάρει την θέση του και να διεκδικήσει εκείνη την θέση του προέδρου της Λευκορωσίας.

Ξένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχουν διεξαχθεί ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη Λευκορωσία. Παρά το γεγονός ότι η εκλογική επιτροπή απαγόρευσε στην αντιπολίτευση να κάνει εναλλακτική καταμέτρηση των ψήφων, η Τιχανόφσκαϊα κάλεσε τους υποστηρικτές της να παρακολουθούν τη διαδικασία στα εκλογικά τμήματα. «Είμαστε η πλειοψηφία και δεν χρειαζόμαστε αίμα στους δρόμους. Ας υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να επιλέξουμε μαζί» είπε χθες. Η Τιχανόφσκαϊα έχει δεσμευθεί ότι εάν κερδίσει θα απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.

Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως τον εγγυητή της σταθερότητας, ο Λουκασένκο υποστηρίζει ότι οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε συνεννόηση με ξένες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων 33 Ρώσοι μισθοφόροι που συνελήφθησαν τον Ιούλιο και κατηγορούνται ότι απεργάζονταν «τρομοκρατικές ενέργειες». Σύμφωνα με αναλυτές, η σύλληψή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την κλιμάκωση της καταστολής μετά την ψηφοφορία.

Δύο από τους κυριότερους αντιπάλους του Λουκασένκο – συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της Τιχανόφσκαϊα – φυλακίστηκαν πριν από τις εκλογές. Ένας τρίτος πιθανός υποψήφιος διέφυγε στη γειτονική Ρωσία όταν έμαθε ότι επρόκειτο να συλληφθεί.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που παραδοσιακά στέλνει παρατηρητές στις εκλογές της Λευκορωσίας, δεν έλαβε εγκαίρως την πρόσκληση για την σημερινή ψηφοφορία και έτσι δεν θα επιβλέψει τη διαδικασία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα