ΑΘΗΝΑ
18:26
|
20.05.2024
Αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων ανακοίνωσε το Πεκίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος 11 αμερικανών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων οι γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο και Τεντ Κρουζ, καθώς και σε  επικεφαλής οργανώσεων ως αντίποινα στα μέτρα της Ουάσινγκτον εναντίον Κινέζων αξιωματούχων που κατηγορούνται ότι υπονομεύουν την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

“Η Κίνα αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος ορισμένων προσώπων που συμπεριφέρθηκαν άσχημα στα ζητήματα που συνδέονται με το Χονγκ Κονγκ”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, ο Ζάο Λιζιάν, διευκρινίζοντας πως στις κυρώσεις περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής της οργάνωσης Human Rights Watch (HRW) Κένεθ Ροθ.

Ο αριθμός των Αμερικανών που κατονομάστηκαν από το υπουργείο είναι ακριβώς ίσος με τον αριθμό των αξιωματούχων του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας, που περιλαμβάνονταν σε λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Άλλα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα του Υπ. Εξωτερικών της Κίνας, είναι των γερουσιαστών Τζος Χόλεϊ και Τομ Κότον, του βουλευτή Κρις Σμιθ και των επικεφαλής των National Endowment for Democracy και της Freedom House. 

Το Πεκίνο είχε ήδη επιβάλει απαγόρευση ταξιδιού στους Ρούμπιο, Κρουζ και Σμιθ τον περασμένο μήνα, αφού η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε παρόμοια μέτρα εναντίον Κινέζων αξιωματούχων, που σχετίζονται με μέτρα τα οποία ελήφθησαν εναντίον Μουσουλμάνων στην βορειοδυτική κινεζική περιοχή Σινγιάνγκ.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα η Κινα συνέλλαβε  τον μεγιστάνα των ανεξάρτητων ΜΜΕ Τζίμι Λάι.

Ο 71χρονος Λάι, σφοδρός επικριτής του Πεκίνου συνελήφθη με βάση τον δρακόντειο νέο νόμο για την ασφάλεια, κατηγορούμενος περί αθέμιτης σύμπραξής του με ξένες δυνάμεις.

Οι σχέσεις των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου βρίσκονται πλέον στο ναδίρ καθώς συγκρούονται έντονα σε διάφορα πεδία, με πιο πρόσφατα τον νόμο για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ, τη διαχείρηση της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού από την Κίνα, τo μπλόκο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών στους εθνικούς παρόχους κινητής που θα αξιοποιούσαν κυβερνητικά κονδύλια 8,5 δισ. δολαρίων για την αγορά εξοπλισμού από τη Huawei Technologies Co Ltd., την πρόσφατη δήλωση Τραμπ για ανγκαστική πώληση του TikTok και πολλά ακόμη…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα