ΑΘΗΝΑ
05:11
|
24.04.2024
Παραστρατιωτικές και εξτρεμιστικές ομάδες έχουν επιτεθεί σε διαδηλωτές σε τρεις περιοχές, με την ανοχή των δυνάμεων ασφαλείας,
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παραστρατιωτικές και εξτρεμιστικές ομάδες έχουν επιτεθεί σε διαδηλωτές σε τουλάχιστον τρεις περιοχές, με την ανοχή των δυνάμεων ασφαλείας, την 7η ημέρα των εθνικών διαδηλώσεων που απαιτούν την διενέργεια εκλογών τον Σεπτέμβριο.

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν για τη δραστηριοποίηση παραστρατιωτικών ομάδων, που συνδέονται με το μεταπραξικοπηματικό καθεστώς της Βολιβίας, για βίαιες επιθέσεις και τραυματισμούς διαδηλωτών που αποκλείουν τους δρόμους.

Η Συνήγορος του Πολίτη της Βολιβίας, Νάντια Κρούζ, έχει αναφέρει στην Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και στην Επικεφαλή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, Μισέλ Μπατσέλετ, ότι η αστυνομία της Βολιβίας έχει στραφεί σε παράτυπες πολιτικές ομάδες «με παρααστυνομικό και παραστρατιωτικό χαρακτήρα» ώστε να αρθούν οι αποκλεισμοί που πραγματοποιούνται από διαδηλωτές που εντείνουν την αντίστασή τους στο πραξικόπημα.

Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βολιβίας κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να εκφραστούν για αυτές τις παραβιάσεις. Ανέφερε επίσης ότι ένας δημοσιογράφος του τηλεοπτικού καναλιού Cadena A δέχτηκε επίθεση κατά την προσπάθεια μαγνητοσκόπησης ακροδεξιάς ομάδας που εκφόβιζε τους διαδηλωτές νεολαίας και φοιτητών.

Σε όλη τη χώρα, 61 εργάτες γης συνελήφθησαν το Σάββατο το απόγευμα στο δήμο Σαμαιπάτα στην περιφέρεια της Σάντα Κρουζ μετά από ενέδρα παραστρατιωτικών ομάδων της ακροδεξιάς Πολιτικής Επιτροπής Σαμαιπάτα, σε από κοινού με την αστυνομία δράσεις.

Ορισμένοι από αυτούς που συνελήφθησαν και απελευθερώθηκαν, ανέφεραν βασανιστήρια και κακομεταχείριση και δήλωσαν ότι η αστυνομία φύτεψε εκρηκτικά μέσα στα υπάρχοντα των συλληφθέντων, προκειμένου να τους κατηγορήσει ότι μετέφερε τέτοιες συσκευές. Ο υποψήφιος πρόεδρος με το Κίνημα για τον Σοσιαλισμό, Λούις Άρτσε, δήλωσε πως τα γεγονότα που συνέβησαν στην Κοτσαμπάμπα «καταδεικνύουν το μίσος και τη βία των ομάδων σοκ που κινητοποίησε η de facto κυβέρνηση και διαλύουν τη Βολιβία».

Από την άλλη πλευρά, ο εκ των ηγητόρων του πραξικοπήματος και ακροδεξιός προεδρικός υποψήφιος Φερνάντο Κάματσο εξέδωσε μια «ανοιχτή επιστολή στην μεταβατική πρόεδρο Τζανίν Ανιές, απειλώντας να κινητοποιήσει βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες, εάν το καθεστώς δεν συντρίψει τις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις.

Πηγές: Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα