ΑΘΗΝΑ
00:13
|
27.04.2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατάσχεσε εκ των πραγμάτων χρυσό αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, που είναι αποθηκευμένο στην τράπεζά του, από τη Βενεζουέλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατάσχεσε εκ των πραγμάτων χρυσό αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, που είναι αποθηκευμένο στην τράπεζά του, από τη Βενεζουέλα, σε μια στιγμή που το λατινοαμερικάνικο έθνος αντιμετωπίζει την πανδημία, δήλωσε ο αναπληρωτής γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

“Το Καράκας χρειάζεται επειγόντως αυτά τα χρήματα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας. Αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έχει κηρύξει τον Γκουαϊδό νόμιμο αρχηγό κράτους και απέρριψε τους Βενεζουελάνους. Είναι ουσιαστικά μια πράξη παράνομης απαλλοτρίωσης. Τι συμπεράσματα πρέπει να βγάλουμε από αυτή την κίνηση; Θα γίνουν οι τράπεζες η πηγή της νομιμότητας; Θα προτιμούσα να μην το κάνουν», δήλωσε ο Αλεξάντερ Βενέντικτοφ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο τον Ιούλιο αρνήθηκε να δώσει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας πρόσβαση σε 30 τόνους χρυσού που διατηρούσε η Τράπεζα της Αγγλίας, μετά από αντίπαλο αίτημα του αμφισβητία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, Χουάν Γκουαϊδό. Το δικαστήριο είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο “αναγνωρίζει κατηγορηματικά” τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Αυτή τη στιγμή, η Τράπεζα της Αγγλίας κατέχει χρυσό Βενεζουέλας αξίας 1,13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αρνούμενο να δώσει πρόσβαση σε αυτό στην κυβέρνηση του Μαδούρο ή να μεταφέρει το χρυσό σε άλλη τράπεζα.

Τον Μάιο, το BCV υπέβαλε νομική αξίωση σε εμπορικό δικαστήριο στο Λονδίνο για να προσπαθήσει να αναγκάσει την Τράπεζα της Αγγλίας να μεταφέρει τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας ώστε να χρηματοδοτήσει την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η προσπάθεια της Βενεζουέλας να απελευθερώσει το ‘παγωμένο’ χρυσό της στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε αφού οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2018 στη Βενεζουέλα, όπου ο Μαδούρο εξασφάλισε μια συντριπτική νίκη για άλλη μια περίοδο εν μέσω οικονομικής κατάρρευσης στη χώρα.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα