ΑΘΗΝΑ
18:24
|
19.04.2024
Η υπουργός Εσωτερικών δήλωσε συνελήφθησαν περίπου 3.000 πολίτες. Δεν θα υπάρξει Μαιντάν, ανακοίνωσε ο Λουκασένκο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας νεκρός και 3.000 συληφθέντες είναι ο βαρύς απολογισμός της εκλογικής νίκης Λουκασένκο και των χθεσινών διαμαρτυριών και της βίαιης καταστολής τους από τις αστυνομικές αρχές που συκλόνισαν της Λευκορωσία αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls.

Η υπουργός Εσωτερικών, Όλγα Τσεμαντάνοβα δήλωσε πριν λίγο ότι συνελήφθησαν περίπου 3.000 πολίτες.

Στις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαμαρτυρόμενων διαδηλωτών που ξέσπασαν τα μεσάνυχτα της Κυριακής αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από αστυνομικό όχημα, σύμφωνα με τοπικό πρακτορείο ειδήσεων TASS της Ρωσίας αλλά και με την ανακοίνωση της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Spring 96.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αρνήθηκε τον ισχυρισμό ότι οι διαμαρτυρίες οδήγησαν σε θάνατο πολίτη. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ερευνών της Λευκορωσίας δήλωσε ότι θα ασκηθούν ποινικές διώξεις εναντίον διαδηλωτών που κατηγορούνται για τη διεξαγωγή πράξεων βίας κατά των δυνάμεων ασφαλείας. Εάν κριθούν ένοχοι, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

“Επιχειρούν να μας μεταφέρουν τη γνωστή αναταραχή. Είχα προειδοποιήσει ότι (ουκρανικό) Μαιντάν δεν θα υπάρξει, όσο κι αν κάποιο το ήθελαν. Γι’ αυτό πρέπει να ηρεμήσουμε και να συμφιλιωθούμε” ανακοίνωσε ο Λουκασένκο στον απόηχο των κατηγοριών για την βίαιη καταστολή των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, ο απερχόμενος πρόεδρος της Λευκορωσίας, με 80,23% των ψήφων κέρδισε τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές.

Η αντιπολίτευση αμφισβητεί κατηγορηματικά το αποτέλεσμα και εξακολουθεί να μιλά για νοθεία. Η μεγάλη αντίπαλος του Λουκασένκο Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, συγκέντρωσε 9,9% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της Εκλογικής Επιτροπής της χώρας.

“Πιστεύω αυτά που βλέπουν τα μάτια μου και βλέπω πως η πλειοψηφία (των πολιτών) είναι μαζί μας”, δήλωσε η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

“Θεωρώ πως κερδίσαμε ήδη, διότι νικήσαμε τον φόβο μας, την απάθειά μας, την αδιαφορία μας”, τόνισε.

Σημειώνεται, ότι αντίθετα με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, τις χθεσινές εκλογές δεν παρακολούθησαν παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ελλείψει έγκαιρης πρόσκλησης από το Μινσκ

Τη βία εναντίον διαδηλωτών καταδίκασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ η Πολωνία ζητά έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μετά τα επεισόδια στο Μινσκ.

“Η βία εναντίον των διαδηλωτών δεν είναι η απάντηση. Η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία του συνέρχεσθαι, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνουν σεβαστά», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Σαρλ Μισέλ.

“Οι αρχές έκαναν χρήση βίας κατά των πολιτών τους που ζητούν αλλαγή στη χώρα. Οφείλουμε να υποστηρίξουμε τον λαό της Λευκορωσίας στην αναζήτηση της ελευθερίας”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Οι τρεις άλλοι υποψήφιοι συγκέντρωσαν στο σύνολό τους χαμηλότερο ποσοστό από το 6% των ψήφων, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή.

Με 80,2%, ο μόνιμος πρόεδρος της Λευκορωσίας από το 1994, Αλεξάντρ Λουκασένκο είναι για έκτη φορά νικητής των εκλογών.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του κάθε μορφή θεσμός βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχό του. Οι ανατίπαλοί του θεωρούνται εχθροί του έθνους και δεκάδες από αυτούς έχουν φυλακιστεί.

Τηλεγράφημα Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε “συγχαρητήριο τηλεγράφημα” στον Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος ανακηρύχθηκε νικητής των αμφιλεγόμενων προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στη χώρα εν μέσω οργισμένων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και τη βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.

“Προσδοκώ ότι η δράση σας ως επικεφαλής του κράτους θα επιτρέψει την μελλοντική εξέλιξη αμοιβαία επωφελών ρωσο-λευκορωσικών σχέσεων”, γράφει ο Ρώσος πρόεδρος στο τηλεγράφημά του προς τον Λουκασένκο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Σημειώνεται, ότι ο Λουκασένκο, σε μία προσπάθει αποπροσαντολισμού της κοινής γνώμης, κατηγορούσε τις τελευταίες εβδομάδες την Ρωσία ότι θέλει να καταστήσει υποτελή τη χώρα του, ότι στηρίζει την αντιπολίτευση και ότι εν γένει επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Λευκορωσίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα