ΑΘΗΝΑ
19:10
|
19.04.2024
Ένα δικαστήριο του Μπουρούντι φυλάκισε δύο άνδρες και μια γυναίκα για 30 χρόνια για «επίθεση» στον πρόεδρο της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα δικαστήριο του Μπουρούντι φυλάκισε δύο άνδρες και μια γυναίκα για 30 χρόνια για μια «επίθεση» κατά την οποία πέταξαν πέτρες σε μια συνοδεία που μετέφερε τον πρόεδρο της χώρας Εβαρίστ Ενταγισιμιγιέ.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, τρεις πέτρες ρίχτηκαν από ένα βενζινάδικο στη προεδρική αυτοκινητοπομπή των περίπου 50 οχημάτων καθώς περνούσε από τη βόρεια πόλη Καγιάντσα την περασμένη Τετάρτη. Μια πέτρα χτύπησε ένα μέλος της προεδρικής φρουράς, μια άλλη χτύπησε ένα παρμπρίζ ενός από τα αυτοκίνητα, και η τρίτη δεν χτύπησε τίποτα και έπεσε στο έδαφος.

Ο εισαγγελέας ζήτησε ποινή φυλάκισης επτάμισι ετών, κατά την ακρόαση της Κυριακής κατά την οποία οι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν χωρίς νομική συνδρομή. Και οι τρεις αρνήθηκαν ότι έριξαν τις πέτρες ή ότι είδαν ποιος τις πέταξε. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της απόφασής της, η δικαστής Μαρί Ενταγισιμιγιέ – συνωνυμία με τον πρόεδρο – ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο αποφάσισε να αναβαθμίσει την κατηγορία ως «επίθεση και συνωμοσία εναντίον του αρχηγού του κράτους».

Ο Ενταγισιμιγιέ, βασικό μέλος του κυβερνώντος κόμματος, εξελέγη στις 20 Μαΐου και ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούνιο λίγο μετά τον αιφνίδιο θάνατο του προκατόχου του, Πιερ Ενκουρουνζίζα.

Το Μπουρούντι θεωρείται μια από τις πλέον ανελεύθερες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με εκθέσεις οργανισμών όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Freedom House.

Πηγές: France 24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα