ΑΘΗΝΑ
07:01
|
03.07.2024
Ο μεγαλοεκδότης κατηγορείται με βάση τον νέο κινεζικό νόμο για "συνέργεια με ξένες δυνάμεις".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο εκδότης κι επιχειρηματίας Τζίμι Λάι συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας στο Χονγκ Κονγκ με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας και με την κατηγορία της συνέργειας με ξένες δυνάμεις. Παράλληλα, η αστυνομία σφράγισε τα γραφεία της εφημερίδας του Λάι, της Apple Daily.

Ο Λάι είναι το πρώτο δημόσιο πρόσωπο τέτοιου βεληνεκούς που συλλαμβάνεται υπό τον νόμο που επέβαλε η Κίνα στο Χονγκ Κονγκ τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Λάι αποτελεί εδώ και καιρό μία από τις κυρίαρχες φωνές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ και στήριξε ανοιχτά μέσω των ΜΜΕ που διαθέτει τις μαζικές διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν πέρσι στην πόλη.

Τον Φεβρουάριο, ο 71χρονος Λάι, που διαθέτει και βρετανική υπηκοότητα, είχε κατηγορηθεί για τη διοργάνωση παράνομων συναθροίσεων και για απόπειρα εκφοβισμού της κυβέρνησης, αλλά είχε αποφύγει τη σύλληψη.

Το Κινεζικό πρακτορείο Global Times τον χαρακτήρισε τη Δευτέρα “ταραξία” και περιέγραψε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που λειτουγούν υπό την οπρέλα των επιχειρήσεών του ως “εστίες υποκίνησης μίσους και διάδοσης φημών, που διαβάλλουν τις αρχές του Χονγκ Κονγκ και την ηγεσία της ενδοχώρας εδώ και χρόνια”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Global Times, συνελήφθησαν και δύο γιοι του Λάι, καθώς και δύο υψηλά ιστάμενα στελέχη της του, της Next Digital.

Από το πρωί, δεκάδες αστυνομικοί έχουν περικυκλώσει το κτίριο της καθημερινής εφημερίδας Apple Daily (είναι η μιντιακή ναυαρχίδα του Λάι) και διεξάγουν έρευνες και κατασχέσεις υλικών στα γραφεία της.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έχει επιβεβαιώσει τις συλλήψεις επτά ανδρών ηλικίας 39-72 ετών, που θεωρούνται ύποπτοι για “συνέργεια με ξένες δυνάμεις”, αλλά δεν έχει κατονομάσει τον Τζίμι Λάι.

Τον περασμένο Ιούνιο, όταν επιβλήθηκε ο νόμος για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, ο Λάι είχε χαρακτηρίσει την κίνηση της Κίνας ως “θανατική ποινή για το Χονγκ Κονγκ”, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει στη διαφθορά των θεσμών και την εξόντωση των επιχειρηματιών της πόλης. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο AFP, είχε δηλώσει προφητικά: “Προετοιμάζομαι για τη φυλακή. Αργά ή γρήγορα εκεί θα καταλήξω. Όταν θα συμβεί αυτό, θα μπορέσω να διαβάσω τα βιβλία που δεν πρόλαβα τόσα χρόνια. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να παραμείνω θετικός και αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα αλλάξει”.

Η προσωπική περιουσία του Τζίμι Λάι εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ένα δις. δολάρια. Πριν μεταπηδήσει στα media, ο Λάι είχε ήδη χτίσει μια οικονομική αυτοκρατορία, κυριαρχώντας στην αγορά ετοίμων ενδυμάτων της περιοχής.

Πηγή: BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα