ΑΘΗΝΑ
00:21
|
20.09.2024
Η Τεχεράνη προειδοποίησε εναντίον της πολιτικοποίησης της καταστροφικής έκρηξης στη Βηρυτό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τεχεράνη προειδοποίησε εναντίον της πολιτικοποίησης της καταστροφικής έκρηξης στη Βηρυτό, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να άρει τις κυρώσεις στον Λίβανο εάν όντως θέλει να βοηθήσει το έθνος να ανακάμψει από την καταστροφή.

“Εάν η Αμερική είναι ειλικρινής σχετικά με την προσφορά βοήθειας προς τον Λίβανο, θα πρέπει να άρει τις κυρώσεις [εναντίον του]”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσάβι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Βηρυτό, ο εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «ορισμένες χώρες προσπαθούν να πολιτικοποιήσουν αυτήν την έκρηξη για τα δικά τους συμφέροντα». Ο Μακρόν αντιμετώπισε κριτική επειδή χρησιμοποίησε την επίσκεψή του για να εκφράσει τη συμπάθεια του σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Ισχυρίστηκε επίσης ότι το μέλλον της χώρας «αποφασίζεται τώρα».

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε αρχίσει να παρέχει βοήθεια στον Λίβανο μετά την έκρηξη. Ωστόσο, η ανθρωπιστική βοήθεια έρχεται σε αντίθεση με τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της Χεζμπολάχ, η οποία αποτελεί μέρος της κυβέρνησης του Λιβάνου. Ως αποτέλεσμα, το Πεντάγωνο ισχυρίστηκε ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικό κατά τη χορήγηση βοήθειας στον Λίβανο και εξέφρασε «ανησυχίες ως προς σε ποιούς θα πήγαινε η βοήθεια».

Η Βηρυτός έχει συγκλονιστεί από διαδηλώσεις μετά την έκρηξη της Τρίτης, η οποία σκότωσε περισσότερους από 200 ανθρώπους και μετέτρεψε ένα τεράστιο τμήμα της πόλης σε ερείπια. Το Σάββατο, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό εξέφρασε αλληλεγγύη προς τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, προτρέποντας ωστόσο όλες τις πλευρές να «απέχουν από τη βία».

Οι διαμαρτυρίες έχουν ήδη οδηγήσει στην παραίτηση πολλών υπουργών, με πιο πρόσφατη αυτή της υπουργού Δικαιοσύνης Μαρί Κλοντ Ναμ.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα