ΑΘΗΝΑ
22:19
|
19.04.2024
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εισήλθε στα δέκα μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εισήλθε στα δέκα μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και έχει απλώσει καλώδια, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Άμυνας.

Οι ελληνικές φρεγάτες εκπέμπουν μήνυμα καλώντας το να αποχωρήσει, γιατί βρίσκεται παρανόμως σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το τουρκικό πλοίο παρακολουθείται στενά από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτής, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Είχε προηγηθεί σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προς ενημέρωσή του επίσης για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Την ανάγκη «παρεμπόδισης» οποιασδήποτε παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τονίζει σε ανακοίνωσή του, σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ. 
«Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ» αναφέρει η εν λόγω ανακοίνωση.
 «Αναμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την παρεμπόδιση οποιουδήποτε τουρκικού ερευνητικού σκάφους επιχειρήσει να προβεί σε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν», τονίζει, επίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση.

Λοβέρδος προς κυβέρνηση: Ενημερώστε τα πολιτικά κόμματα για τις επιθετικές πρακτικές της Άγκυρας

Να ενημερωθούν τα κόμματα από την κυβέρνηση για τις «επιθετικές πρακτικές της Άγκυρας», ζητά με δήλωσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκφράζοντας συγχρόνως την απορία του γιατί αυτό δεν έχει γίνει ως τώρα. 
«Η κυβέρνηση απαιτείται να ενημερώσει τα κόμματα για τις εξελίξεις σε σχέση με τις επιθετικές πρακτικές της Τουρκίας», υπογραμμίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, του οποίου η δήλωση καταλήγει ως εξής: «Απορούμε γιατί δεν το έχει κάνει μέχρι στιγμής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα