Την έναρξη διερευνητικών διαβουλεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Λιβύης αποκάλυψε αξιωματούχος της μη αναγνωρισμένης διεθνώς κυβέρνησης που εδρεύει στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης και η οποία πρόσκειται στις δυνάμεις του εκλεγμένου κοινοβουλίου και του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.
Την αποκάλυψη έκανε το βράδυ της Δευτέρας στην αγγλόφωνη λιβυκή ιστοσελίδα Libya Review o Αμπντούλ Χάντι αλ Χαουάιτζ υπουργός Εξωτερικών της (μη αναγνωρισμένης διεθνώς) κυβέρνησης. Τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις έγιναν ανάμεσα «στο υπουργείο του» και το ελληνικό υπουργεί Εξωτερικών και πως οι δύο χώρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ άλλων διμερών θεμάτων. «Η Λιβύη χαιρετίζει μία λύση μέσω του άρθρου 74 της Συνθήκης της Θάλασσας, στη βάση συμφωνιών και σχέσεων καλής γειτονίας» ανέφερε με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τον καθορισμό ΑΟΖ σε μία προσπάθεια να εμποδιστεί η εφαρμογή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου του περασμένου Νοέμβρη.
Ανέφερε επίσης ότι οι πρόσφατες διαδοχικές επισκέψεις που πραγματοποίησε σε χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ εντάσσονται στο πλαίσιο της αιγυπτιακής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας που ανακοίνωσε στις 6 Ιουνίου ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι για αποκλιμάκωση των συγκρούσεων, εκεχειρία και πολιτική διαδικασία με στόχο μία βιώσιμη, ειρηνευτική συμφωνία. Κατήγγειλε επίσης τη «διεθνή κοινότητα» πως «διαχειρίζεται την κρίση και δεν επιχειρεί την επίλυσή της». Απηύθυνε έκκληση για τερματισμό της βίας και διάλυσης ένοπλων ομάδων ενώ αποδοκίμασε τη δράση χιλιάδων «ξένων μισθοφόρων και εξτρεμιστών χαρακτηρίζοντάς ειδικά τους Σύρους μισθοφόρους που έχει αναπτύξει στο λιβυκό έδαφος η Τουρκία σαν «ωρολογιακές βόμβες που θα εκραγούν στην άλλη πλευρά της Μεσογείου».
Ορισμένες πηγές στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνουν πως προ μερικών βδομάδων έγιναν κάποιες συζητήσεις για την πιθανότητα καθορισμού ΑΟΖ Ελλάδας-Λιβύης με την κυβέρνηση στο Τομπρούκ προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι αποτελούν συνέχεια των διαβουλεύσεων που γίνονταν με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μουαμάρ Καντάφι.