ΑΘΗΝΑ
04:02
|
18.04.2024
Καμία παραχώρηση, οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν και δυτικότερα στα τέλη Αυγούστου, διεμήνυσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Tην έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημειώνεται ότι το ΣΕΥ είναι το αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο που μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία.


Η σύγκληση του Συμβουλίου ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Αυγούστου, ωστόσο η κίνηση της Ελλάδας γίνεται σε μία προσπάθεια πιο άμεσης ενεργοποίησης και κινητοποίησης των διεθνών παραγόντων ώστε να ασκηθεί πίεση στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα. Την συνάντηση κοινοποίησε ο ίδιος ο υπουργός με ανάρτησή του στο Twitter.

Τσαβούσογλου: Καμία παραχώρηση, οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν

Η Άγκυρα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκύπριων στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να κάνει καμία παραχώρηση, διεμήνυσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.

“Μέχρι το τέλος, θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, δεν θα τα παρατήσουμε”, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, διαμηνύοντας ότι οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν και ότι θα προστεθούν και νέες περιοχές, προς τα δυτικά, μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προανήγγειλε έτσι νέα Navtex για τα τέλη Αυγούστου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι το ερευνητικό, σεισμογραφικό σκάφος Ορούτς Ρέις θα προχωρήσει δυτικότερα και θα πραγματοποιήσει έρευνες.

Έχουμε καθορίσει τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας, όπου στα τέλη Αυγούστου θα παραχωρήσουμε οικόπεδα και το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνα σε αυτή την περιοχή”, είπε ο Μ. Τσαβούσογλου.

“Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η Τουρκία έχει κακές προθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτοί που θέλουν να δουν μια χώρα με κακές προθέσεις πρέπει να κοιτάξουν προς την Ελλάδα”, τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Fake news από την Τουρκία

Την ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο δυναμιτίζουν ακόμη περισσότερο τα τουρκικά fake news.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ ”η Ελληνική Ακτοφυλακή πυροβόλησε ένα ιδιωτικό τουρκικό σκάφος στα ανοικτά των ακτών της Ρόδου, τραυματίζοντας 3 άτομα”. 

”Το περιστατικό συνέβη στις 4 π.μ. τοπική ώρα και ως αποτέλεσμα το σκάφος βυθίστηκε. 3 άτομα διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή. Ένας από αυτούς είναι πολύ τραυματισμένος.” 

   

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα