ΑΘΗΝΑ
05:50
|
20.04.2024
10.000 ευρώ πρόστιμο για τους καταστηματάρχεις που δεν κλείνουν στις 12. Εξαιρούνται τα παιδιά από τα τεστ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά την ανακοίνωση των αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου ανέφερε τα εξής:

Από 1η Ιουλίου μέχρι και 9 Αυγούστου είχαμε 2.162.251 εισερχομένων ατόμων και για την ίδια περίοδο 266.116 τεστ Covid-19 ανα πύλη εισόδου.

Από 1η Ιουλίου μέχρι και 9 Αυγούστου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ειναι 508 εκ των οποίων 164 ειναι ενεργά 243 επέστρεψαν στη χώρα προσέλευσης και 101 μη ενεργά που παραμένουν στην Ελλάδα. 

124 ειναι στην Αττική τα 140 ειναι στην κεντρική Μακεδονία 51 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 11 στη Θεσσαλία 10 στην Ήπειρο 52 στα Ιονία νησιά 42 στην Κρήτη 41 στο νότιο Αιγαίο 19 στερεά Ελλάδα 9 στην Πελοπόννησο 1 στη δυτική Μακεδονία 3 στο βόρειο Αιγαίο 5 στη δυτική Ελλάδα. Από τα ενεργά κρούσματα 62 έχουμε στην Αττική 20 στην κεντρική Μακεδονία 23 στην Κρήτη και 25 στο νότιο Αιγαίο.

Επίσης απο τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι 9 Αυγούστου έχουμε 5.623 κρούσματα 1.424 ενεργά 212 νεκρούς.

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για τους εισερχόμενους στη χώρα δεν ισχύει για τα παιδιά μέχρι της ηλικίας των 10 ετών. Επιπλέον, από τις 16 Αυγούστου όσοι μπαίνουν στη χώρα από την Αλβανία θα μπαίνουν σε 7ημερη καραντίνα.

Επίσης, το τεστ θα πρέπει να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τη Σουηδία, την Τσεχία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Μάλτα.

Από τις 16/08, μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς. Θα επιτρέπεται η είσοδος 750 ατόμων την ημέρα.

Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια) και το κλείσιμό τους από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί, διευκρίνισε ότι το μέτρο αφορά στις επιχειρήσεις εστίασης, διάθεσης ποτών, τροφοδοσίας, κέτερινγκ, εκμετάλλευσης κτήματος για κοινωνικές εκδηλώσεις και διοργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. Από το μέτρο εξαιρούνται τα ντελίβερι και τα take away.

Το μέτρο εφαρμόζεται στις εξής περιφέρειες:Κρήτης, Αν. Μακεδονίας και Θράκης, στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας και στους δήμους Ρόδου, Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυκόνου, Πάρου, Αντιπάρου, Κω, Βόλου, Κατερίνης. Από αυτά εξαιρούνται οι υπηρεσίες delivery. 

Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και επιβολή “λουκέτου” για 20 ημέρες σε περίπτωση δεύτερης παράβασης.

Παράλληλα, αναστέλλεται κάθε δημόσια εκδήλωση με όρθιους, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων

Από τις 17/08 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδο στην Ελλάδα. Σε αυτό το μέτρο συμπεριλαμβάνονται και οι Έλληνες πολίτες και οι έχοντες άδειες διαμονής. Να σημειωθεί πως το τεστ θα πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα .

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα