ΑΘΗΝΑ
11:12
|
26.04.2024
Στόχος ο διάλογος Αθήνας-Άγκυρας. Πρωτοφανές μήνυμα Ερντογάν στα ελληνικά!
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεύτερη πυροσβεστική παρέμβαση της Γερμανίας στην ελληνοτουρκική κρίση αναμένεται εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα SABAH που κάνει λόγο για επικοινωνία της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο προέδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συζητηθεί η κλιμακούμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα τονίζει πως μετά το “κάλεσμα” του Τούρκου προέδρου “για σύνοδο στη Μεσόγειο”, θα τεθεί επί τάπητος η “πρόσκληση” για εξεύρεση φόρμουλας που να ικανοποιεί τους πάντες αλλά και “η στάση της Ελλάδας”.

Πηγές από το Βερολίνο αναφέρουν ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης, με την καγκελαρία να έχει επαφές με όλους τους πρωταγωνιστές με στόχο τον διάλογο Αθήνας – Άγκυρας.

Ωστόσο, κερασάκι στην τούρτα της τουρκικής προκλητικότητας αποτελεί το πρωτοφανές μήνυμα του Τούρκου προέδρου στα ελληνικά, το οποίο αναρτήθηκε από το πρακτορείο Anadolu και με το οποίο καλεί στο τραπέζι του διαλόγου όλες τις χώρες της Μεσογείου προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

Ελάτε, όλες οι χώρες της Μεσογείου, να ενωθούμε και να βρούμε μια φόρμουλα αποδεκτή από όλους που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων”, λέει ο Ερντογάν απευθυνόμενος, προφανέστατα στην ελληνική πλευρά, την ώρα που το Oruc Reis εξακολουθεί να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με βορειοανατολική πορεία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το βράδυ της Δευτέρας η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε ζητήσει η ίδια να επικοινωνήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την επίλυση των “ανοιχτών ζητημάτων” με διάλογο από τις δύο πλευρές συνυπογράφει και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Κρίστοφερ Μπούργκερ, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Χάικο Μάας και απευθύνοντας έκληση “και προς τις δύο πλευρές να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν έναν διμερή διάλογο, όπως προγραμματίστηκε, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας”.

 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα