ΑΘΗΝΑ
10:50
|
23.04.2024
Των διαμαρτυριών προηγήθηκε η απόφαση του προέδρου Κεϊτά να διορίσει εννέα νέους δικαστές της αρεσκείας του στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ξανά την Τρίτη στην πρωτεύουσα του Μαλί, Μπαμάκο, απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2013. Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν κρατώντας πλακάτ με κεντρικό σύνθημα ΄΄θέλουμε πραγματική αλλαγή΄΄ και φυσώντας τις βουβουζέλες τους.

Των διαμαρτυριών, που προκλήθηκαν μετά την απόφαση του προέδρου Κεϊτά να διορίσει εννέα νέους δικαστές της αρεσκείας του στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ηγείτο ο ιμάμης Μαχμούντ Ντίκο, προσωπικότητα μεγάλης επιρροής, και επικεφαλής του Κινήματος της 5ης Ιούνη (Mouvement du 5 Juin), ένας ετερόκλητου συνασπισμού πολιτικών, κοινωνικών και θρησκευτικών ομάδων.

Η διαδήλωση της Τρίτης, η πρώτη μετά την προσωρινή ανακωχή που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα πριν από τη μουσουλμανική γιορτή Ιντ αλ-φιτρ, διεξήχθη παρά τις εκκλήσεις του Γκούντλακ Τζόναθαν, του μεσολαβητή για την κρίση του Μαλί εκ μέρους της Οικονομικής Κοινότητας των κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS).

Παρόλο που η δυσαρέσκεια για τα οικονομικά προβλήματα, τη διαφθορά και η επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό, η σπίθα για να ανάψει η φωτιά της τρέχουσας κρίσης ήταν η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Απρίλιο να ανατρέψει τα αποτελέσματα των καλπών για 31 έδρες, σε μια κίνηση που είδε επανεκλέγονται οι υποψήφιοι με το κόμμα του Κεϊτά.

Οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες στις 10 Ιουλίου όταν τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών στη χειρότερη πολιτική διαμάχη που έχει δει το Μάλι εδώ και χρόνια.

Το μπλοκ των 15 χωρών που αποτελούν την ECOWAS είχε πρόσφατα στείλει αποστολή υψηλού επιπέδου στη χώρα και πρότεινε διάφορες προτάσεις για διαμεσολάβηση, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού νέων δικαστών στο Συνταγματικό Δικαστήριο και του σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης ενότητας, δίχως να θέτει ζήτημα παραίτησης του Κεϊτά. Ωστόσο, το Κίνημα της 5ης Ιουνίου, έχει μέχρι στιγμής απορρίψει αυτές τις προτάσεις.

Πηγές: Al Jazeera, Africanews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα