ΑΘΗΝΑ
11:34
|
19.04.2024

Η κατακραυγή αυξάνεται στη Σομαλία καθώς το κοινοβούλιο της χώρας εξετάζει ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τον γάμο των παιδιών όταν ωριμάσουν τα σεξουαλικά όργανα […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κατακραυγή αυξάνεται στη Σομαλία καθώς το κοινοβούλιο της χώρας εξετάζει ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τον γάμο των παιδιών όταν ωριμάσουν τα σεξουαλικά όργανα ενός κοριτσιού και θα επέτρεπε τον αναγκαστικό γάμο, αρκεί η οικογένεια να δώσει τη συγκατάθεσή τους.

Το νομοσχέδιο είναι μια δραματική επανεξέταση των ετών προσπαθειών της κοινωνίας των πολιτών να υποβάλει έναν προτεινόμενο νόμο για την παροχή μεγαλύτερης προστασίας στις γυναίκες σε μια από τις πιο συντηρητικές χώρες του κόσμου.

Το νέο νομοσχέδιο για εγκλήματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική επαφή «θα αποτελούσε ένα μεγάλο πισωγύρισμα στον αγώνα κατά της σεξουαλικής βίας στη Σομαλία και σε ολόκληρο τον κόσμο» και θα πρέπει να αποσυρθεί αμέσως, δήλωσε ο ειδικός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τη σεξουαλική βία σε εμπόλεμες ζώνες, Πραμίλα Πάτεν, σε δήλωση της την Τρίτη.

Η Σομαλία το 2013 συμφώνησε με τον ΟΗΕ να βελτιώσει τους νόμους για τη σεξουαλική βία και μετά από πέντε χρόνια εργασίας ένα νομοσχέδιο για σεξουαλικά αδικήματα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών και στάλθηκε στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, πέρυσι, και σε μια πρωτοβουλία αμφιβόλου νομιμότητας, ο πρόεδρος της Βουλής επέστρεψε το νομοσχέδιο στην κυβέρνηση για τροποποιήσεις.

Το νέο νομοσχέδιο «κινδυνεύει να νομιμοποιήσει τον παιδικό γάμο, μεταξύ άλλων ανησυχητικών πρακτικών, και πρέπει να αποτραπεί από το νόμο», δήλωσε η επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ αυτήν την εβδομάδα, προειδοποιώντας ότι το πέρασμα του «θα στείλει ένα ανησυχητικό μήνυμα σε άλλα κράτη της περιοχής».

Το αμφιλεγόμενο νέο νομοσχέδιο έρχεται καθώς οι γυναικείες ομάδες δικαιωμάτων ανησυχούν ανοιχτά ότι η πανδημία του κορονοϊού και οι σχετικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί στη Σομαλία έχουν επιδεινώσει τη βία κατά των γυναικών και τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Σχεδόν όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια της Σομαλίας εκτιμάται πως έχουν υποβληθεί σε αυτήν την πρακτική.

Πηγές: TIME

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα