ΑΘΗΝΑ
21:13
|
08.05.2024

Το Ισραήλ φέρεται πως συμφώνησε να αναστείλει τα σχέδια προσάρτησης των παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης με αντάλλαγμα την ομαλοποίηση των σχέσεων με τα Ηνωμένα […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ φέρεται πως συμφώνησε να αναστείλει τα σχέδια προσάρτησης των παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης με αντάλλαγμα την ομαλοποίηση των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες μετά το κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη σήμερα το απόγευμα από τις κυβερνήσεις αμφοτέρων χωρών και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που έσπευσε να διαλαλήσει την είδηση με σχετική ανάρτηση στο Τουίτερ.

«Τεράστια εξέλιξη σήμερα! Ιστορική Ειρηνευτική Συμφωνία ανάμεσα σε δύο σπουδαίους φίλους μας, το Ισράηλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα!» ανέφερε το σύντομο μήνυμα του προέδρου Τραμπ.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε λίγα λεπτά αργότερα από τον Πρίγκηπα Διάδοχο του θρόνου στα ΗΑΕ, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επίσης το επιβεβαίωσε ανακοινώνοντας πως θα προβεί εκτάκτως σε σχετικό τηλεοπτικό διάγγελμα μετά τις 19.00 μμ απόψε.

Πληροφορίες στον Λευκό Οίκο ανέφεραν πως οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΑΕ, Ισραήλ και ΗΠΑ γίνονταν στο παρασκήνιο εδώ και πολύ καιρό,ώσπου το τελευταίο διάστημα επιταχύνθηκαν και οδήγησαν σε συμφωνία.Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν πως η εξέλιξη , πέραν των άλλλων, συνιστά και μία σημαντική επιτυχία για το πρόεδρο Τραμπ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Στις συνομιλίες που οδήγησαν στην συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ ανακοινώθηκε πως συμμετείχαν ο σύμβουλος και γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή ’Άβι Μπέρκοβιτς, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις χώρες τονίζεται ότι οι ηγέτες τους συμφώνησαν «στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων». «Η ιστορική διπλωματική εξέλιξη θα προωθήσει την ειρήνη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και είναι μια απόδειξη της διπλωματίας και του οράματος των τριών ηγετών και του θάρρους των ΗΑΕ και του Ισραήλ να χαράξουν μια νέα πορεία που θα ξεκλειδώσει το μεγάλο δυναμικό της περιοχής» αναφέρεται. Επιπλέον, σημειώνεται ότι «ως αποτέλεσμα αυτής της διπλωματικής προόδου και κατόπιν αιτήματος του προέδρου Τραμπ, με τη στήριξη των ΗΑΕ, το Ισραήλ θα αναστείλει την προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης» όπως προβλεπόταν στο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος τον Ιανουάριο.

Αντιπροσωπείες του Ισραήλ και των ΗΑΕ θα συναντηθούν τις επόμενες εβδομάδες για να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού, της ασφάλειας, των τηλεπικοινωνιών, των απευθείας πτήσεων και άλλων. Σύντομα αναμένεται να ανταλλάξουν πρεσβευτές.

Μένει βεβαίως η συμφωνία να υπογραφεί, να δημοσιοποιηθούν ενδεχομένως κρίσιμες λεπτομέρειες και να εξακριβωθεί εάν η εξέλιξη αποτελεί κομμάτι του μεγαλύτερου γεωπολιτικού παζλ που ενδεχομένως να πυροδοτεί την επανέναρξη μετά από τουλάχιστον έξι χρόνια της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης.

Από την άλλη, η ανακοινωθείσα ειρηνευτική συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ δεν σημαίνει ταυτόχρονα λιγότερα βάσανα για τον πολύπαθο παλαιστινιακό λαό που παραμένει, ούτως ή άλλως, υπό το καθεστώς της βάρβαρης ισραηλινής κατοχής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας Οκτώβρης δικός μας, της Ρωσίας και ολόκληρου του κόσμου-Μια έκκληση Ρώσων διανοουμένων και καλλιτεχνών

Η ιστορία περιλαμβάνει πολυάριθμους αγώνες των εργαζομένων κατά του καπιταλισμού. Μόνο στη Ρωσία, όμως, οι δράσεις αυτές πήραν τόσο εκτεταμένο χαρακτήρα.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα