ΑΘΗΝΑ
04:49
|
26.04.2024

Νέο λάδι στην εντεινόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας για τον έλεγχο των τηλεπικοινωνιακών δικτύων τελευταίας γενιάς (5G) έριξε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Ο Πομπέο, […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο λάδι στην εντεινόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας για τον έλεγχο των τηλεπικοινωνιακών δικτύων τελευταίας γενιάς (5G) έριξε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο Πομπέο, που ξεκίνησε την Τρίτη από την Πράγα σύντομη περιοδεία σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με Πεκίνο και Μόσχα, έφθασε σήμερα στην πόλη Μπλεντ της Σλοβενίας. Επικρότησε την υπογραφή διακήρυξης για την «ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών» ισχυριζόμενος πως θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός ασφαλούς δικτύου τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G) και «θα προστατεύσει τη Σλοβενία από αυταρχικές απειλές» . Κατηγόρησε απροκάλυπτα την Κίνα πως επιδιώκει «να ελέγχει ανθρώπους και πληροφορίες». Ξαναζεσταίνοντας επιχειρήματα και ύφος από την περίοδο του «ψυχρού πολέμου» ο Πομπέο πρόσθεσε ότι «γυρίζει η κατάσταση εναντίον του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που προσπαθεί να περιορίσει τις ελευθερίες όλων μας».

Μπίζνες της Ericsson στη Σλοβενία με το δίκτυο 5G

Η εμφάνιση του Μάικ Πομπέο στη Σλοβενία δεν είναι τυχαία. Ο βασικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος στη χώρα, η εταιρία Telekom Slovenia, ξεκίνησε πριν έναν μήνα την εγκατάσταση του δικτύου 5G επιλέγοντας τις υπηρεσίες της εταιρίας Ericsson έναντι της κινεζικής Huawei που έχει τεθεί εδώ και καιρό στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ ως άκρως ανταγωνιστική. Το χρονοδιάγραμμα της Telekom Slovenia προβλέπει την παροχή υπηρεσιών δικτύου 5G στο ένα τρίτο της έκτασης της Σλοβενίας ως το τέλος τρέχοντος έτους. «Συμπτωματικά» η συμφωνία της Telekom Slovenia με την Εricsson για το δίκτυο 5G υπογράφηκε μία μέρα πριν την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού στην Σλοβενία.

Αργότερα το βράδυ ο Πομπέο θα μεταβεί στη Βιέννη όπου θα συναντηθεί αύριο μεταξύ άλλων και με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του το Σάββατο στην Πολωνία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα