ΑΘΗΝΑ
04:10
|
24.04.2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αλλάζει τη νομοθεσία για την επιτρεπόμενη ροή νερού στα ντους για να λούζεται καλύτερα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο τίτλος της είδησης θα μπορούσε να είναι ‘Εδώ ο κόσμος καίγεται και ο πρόεδρος των ΗΠΑ λούζεται’. Και δεν θα ήταν καθόλου παραπλανητικός, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ -μετά από παραίνεση του Ντόναλντ Τραμπ- εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής της νομοθεσίας για την επιτρεπόμενη πίεση του νερού στις ντουζιέρες των αμερικανικών νοικοκυριών.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα ‘τηλέφωνα’ στα αμερικανικά ντους επιτρέπουν τη ροή το πολύ 9.5 λίτρων νερού ανά λεπτό. Ο σχετικός νόμος τέθηκε σε εφαρμογή το 1992, μετά από πιέσεις περιβαλλοντικών φορέων και οικολογικών οργανώσεων, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση του νερού στη χώρα και να περιοριστεί η κατασπατάλησή του.

Η ‘πρωτοβουλία’ της κυβέρνησης έρχεται μετά το ξέσπασμα του προέδρου Τραμπ

Χθες, Τετάρτη 12/08, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ κατέθεσε τροπολογία που -ανάμεσα σε άλλα- προβλέπει ότι στο εξής θα επιτρέπεται η ροή δεκαπλάσιου περίπου όγκου νερού ανά λεπτό στις ντουζιέρες.

Η ‘πρωτοβουλία’ αυτή της κυβέρνησης έρχεται έναν περίπου μήνα μετά την bad hair day που οδήγησε τον πρόεδρο Τραμπ σε ένα αλλοπρόσαλλο ξέσπασμα: “Κάτι πρέπει να γίνει με τα ‘τηλέφωνα’ του ντους. Θέλεις να κάνεις ένα ντους και το νερό τρέχει με το σταγονόμετρο. Δεν φτάνει ούτε για να πλύνεις τα χέρια σου. Τι πρέπει να κάνουμε, δηλαδή; Να καθόμαστε στο ντους με τις ώρες; Δεν ξέρω για σας, εγώ χρειάζομαι πολύ νερό όταν λούζομαι γιατί θέλω τα μαλλιά μου να είναι τέλεια. Τέλεια, όμως”.

Ο Άντριου Ντελάσκι, διευθυντής του οργανισμού Appliance Standards Awareness Project, χαρακτήρισε την πρόταση της κυβέρνησης “ανόητη”. Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά: “Αν εφαρμοστεί, η πίεση του νερού θα είναι τόσο μεγάλη, που θα πετάει τους ανθρώπους έξω από τις ντουζιέρες. Αν ο πρόεδρος χρειάζεται ένα καλύτερο ‘τηλέφωνο’ στο μπάνιο του, μπορούμε να του υποδείξουμε κάποια εξαιρετικά websites που έχουν σε τιμές προσφοράς εξαιρετικά είδη μπάνιου”.

Ο Ντέιβιντ Φρίμαν, αντιπρόεδρος του Συνηγόρου του Πολίτη στις ΗΠΑ, εκτίμησε ότι οι κεφαλές των ντους στη χώρα “εκτοξεύουν ικανές ποσότητες νερού και εξασφαλίζουν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης στους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα τους βοηθούν να εξοικονομήσουν και κάποια χρήματα από τον λογαρισμό του νερού”.

Ήδη, αρκετοί σύνδεσμοι καταναλωτών απειλούν με αγωγές σε περίπτωση που εγκριθεί η τροπολογία.

Πηγή: BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα