ΑΘΗΝΑ
18:50
|
25.04.2024
Ένας 25χρονος που βισκόταν υπό κράτηση από την Κυριακή, κατέληξε χθες μετά από "ξαφνική επιδείνωση της υγείας του".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της Λευκορωσίας επιβεβαίωσαν τον θάνατο ενός 25χρονου που συνελήφθη σε κάποια από τις διαμαρτυρίες που συνεχίζονται για τέταρτη μέρα στις μεγάλες πόλεις της χώρας, μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

Ο νεαρός διαδηλωτής κατέληξε σε νοσοκομείο της πόλης Γομίλ, όπου διακομίστηκε μετά την “ξαφνική επιδείνωση της υγείας του”. Από την Κυριακή τελούσε υπό κράτηση για τη συμμετοχή του σε “διαδήλωση χωρίς άδεια”.

Είναι ο δεύτερος νεκρός που ανακοινώνεται από την κυβέρνηση Λουκασένκο, αφου χθες επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ενός ακόμα διαδηλωτή, που σκοτώθηκε “από εκρηκτικό μηανισμό που έσκασε στα χέρια του”, σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση.

Χθες το βράδυ οι σταθμοί του μετρό στο κέντρο Μινσκ παρέμειναν κλειστοί. Η κυκλοφορία στην πόλη έχει απαγορευθεί, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε όλες σχεδόν τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας.

Κοντά στον σταθμό Ουρουτσέ, στο βορειοανατολικό τμήμα του Μινσκ, διαδηλωτές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα, αλλά διαλύθηκαν – δια της βίας και μετά από ξυλοδαρμούς από αστυνομικούς, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα χθες, δεκάδες γυναίκες ντυμένες στα λευκά σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες σε άλλες τοποθεσίες της πρωτεύουσας για να καταγγείλουν την αστυνομική καταστολή εναντίον των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για την επανεκλογή στην προεδρία την 9η Αυγούστου του 65χρονου Αλεξάντερ Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία αδιαλλείπτως εδώ και 26 χρόνια.

Η βασική πολιτική αντίπαλος του Λουκασένκο, η 37χρονη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, διέφυγε στη Λιθουανία, ενώ ο Βαλέρι Τσεπκάλα, είχε εγκαταλείψει τη χώρα με προορισμό τη Ρωσία όταν ειδοποιήθηκε πως επρόκειτο να συλληφθεί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio Liberty η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, η μοναδική Λευκορωσίδα που έχει τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ (σ.σ. Λογοτεχνίας, το 2015), κατηγόρησε τον πρόεδρο Λουκασένκο ότι “οδηγεί τη χώρα στην άβυσσο” και τον προέτρεψε να εγκαταλείψει την εξουσία.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα