ΑΘΗΝΑ
07:48
|
18.04.2024

Προσωπική επιστολή στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ έστειλε ο ηγέτης των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας την βοήθειά του προκειμένου να βρεθεί και να απελευθερωθεί ο […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προσωπική επιστολή στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ έστειλε ο ηγέτης των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας την βοήθειά του προκειμένου να βρεθεί και να απελευθερωθεί ο Αμερικανός δημοσιογράφος Όστιν Τάις που έπεσε θύμα απαγωγής πριν οκτώ χρόνια στη Συρία

Την αποκάλυψη της επιστολής Τραμπ και την πρόταση για «άμεσο διάλογο» μεταξύ Ουάσιγκτον-Δαμασκού έκανε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που βρίσκεται στην Βιέννη στο πλαίσιο μικρής περιοδείας του σε ευρωπαϊκές χώρες.

Αφορμή για την δημοσιοποίηση της επιστολής έδωσε η όγδοη επέτειος από την απαγωγή του φωτορεπόρτερ. Ο ίδιος ο Πομπέο δήλωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση προσπάθησε «κατ’ επανάληψη να συζητήσει με Σύρους αξιωματούχους για να πετύχει την απελευθέρωση του Όστιν». Και κατέληξε: «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει για τη δέσμευση του προέδρου να φέρει πίσω στο σπίτι όλους τους Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται όμηροι ή φυλακίστηκαν άδικα στο εξωτερικό».

Στο θέμα της επιστολής είχε αναφερθεί αορίστως ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ πριν πέντε μήνες δηλώνοντας πως «έγραψαν ένα γράμμα» προς τις αρχές της Δαμασκού, χωρίς να διευκρινίσει ότι επρόκειτο για μια προσωπική επιστολή του προς τον Άσαντ.

Ο ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ απήχθη στις 14 Αυγούστου 2014 κοντά στη Δαμασκό σε ηλικία 31 ετών και συνεργαζόταν με διάφορα μέσα ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο (Washington Post, CBS, AFP, McClatchy κ.α.). Έκτοτε, υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την τύχη του. Πέρσι, η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμούσε ότι ο Τάις ήταν ζωντανός. Η μητέρα του, Ντέμπρα Τάις, είπε τον Ιανουάριο ότι διαθέτει «αξιόπιστες πληροφορίες» ότι ο γιος της ζει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα