ΑΘΗΝΑ
13:50
|
20.04.2024

Την απομόνωση της κυβέρνησης Ερντογάν σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο όξυνσης της αντιπαράθεσης με την  Ελλάδα διαπιστώνει εκτενές άρθρο της ιστοσελίδας Al Monitor που ειδικεύεται […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απομόνωση της κυβέρνησης Ερντογάν σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο όξυνσης της αντιπαράθεσης με την  Ελλάδα διαπιστώνει εκτενές άρθρο της ιστοσελίδας Al Monitor που ειδικεύεται σε θέματα της ευρείας Μέσης Ανατολής.

«Η Άγκυρα εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο απομονωμένη σήμερα ενόψει της ανατρεπτικής εξέλιξης που αφορά αφενός τη συμφωνία ειρήνης μεταξύ ΗΑ Εμιράτων και Ισραήλ και η οποία αλλάζει τους «όρους του παιχνιδιού και αφετέρου την απόφαση της ΝΑΤΟϊκής συμμάχου της Γαλλίας να αναπτύξει πολεμικά πλοία σε διαφιλονικούμενα νερά της ανατολικής Μεσογείου προς υποστήριξη της Ελλάδας» αναφέρει σε χαρακτηριστικό σημείο της ανάλυσης ο αρθρογράφος. Θυμίζει το τηλεφώνημα υποστήριξης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την ανακοίνωση του γαλλικού προεδρικού μεγάρου περί «προσωρινής ενίσχυσης της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο για τον καλύτερο έλεγχο της περιοχής» και την «εξασφάλιση σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Επισημαίνει τις πρόσφατες αναρτήσεις του προέδρου Μακρόν στα ελληνικά σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τις κατηγορίες που έχει εξαπολύσει έναντι της Άγκυρας περί «προκλητικών εντάσεων μέσω μονομερών κινήσεων σε θέματα που αφορούν τις γεωτρήσεις πετρελαίου». Θυμίζει επίσης τα δύο γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Ραφάλ που έφθασαν στη βάση της Κρήτης, και τις κοινές περιπολίες γαλλικών και ελληνικών πολεμικών πλοίων ανοικτά των κρητικών ακτών.

Από την άλλη καταγράφεται το βασικό τουρκικό επιχείρημα περί άσκησης ελέγχου στις θαλάσσιες περιοχές ανοικτά των τουρκικών ακτών επειδή η χώρα διαθέτει «την πιο μακριά ακτογραμμή στη Μεσόγειο». Επισημαίνει πως οι τουρκικές διεκδικήσεις έχουν διατυπωθεί και προ κυβερνήσεων Ερντογάν. Εκτιμά ωστόσο πως οι τωρινές εξελίξεις πηγάζουν «από την επιθυμία του να κρατηθεί στην εξουσία και αυτό τρέφει την εντεινόμενη όρεξη της χώρας του για στρατιωτικό ρίσκο». Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζει τη φθίνουσα, δημοσκοπικά, πορεία του προέδρου Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας που επιτείνεται και από τις επιπτώσεις της πανδημίας covid19.
Το άρθρο του Αλ Μόνιτορ επικαλείται δηλώσεις του πρώην πρέσβη της ΕΕ στην Τουρκία και στη Λιβύη, Μαρκ Πιερίνι, πως οι ενέργειες του Μακρόν «έχουν σχεδιαστεί για να προβάλλουν αντίσταση στον Ερντογάν στην παρούσα κατάσταση». Εκτιμά πως ο Γάλλος πρόεδρος «δεν είναι ο μόνος στην ΕΕ που επιθυμεί την απώθηση της εντεινόμενα επιθετικής Τουρκίας».
Μιλώντας τηλεφωνικά στο Αλ Μόνιτορ ο Πιερίνι αναφέρεται στον «ευρωπαϊκό τρόπο διόρθωσης των πραγμάτων μέσω διαπραγματεύσεων σε αντίθεση με τον τρόπο του Ερντογάν που καταφεύγει στην επιβολή όρων και όταν αυτοί δεν εμπίπτουν σε κάποιο ισχύον νομικό πλαίσιο τότε εφευρίσκονται νέους».
Το Αλ Μόνιτορ επικαλούμενο τον ειδικό διεθνολόγο επί ζητημάτων Λιβυης, Jalel Harchaoui, αναφέρεται στην πρόσφατη ανακοίνωση για την επικείμενη ειρηνευτική συμφωνία ΗΑΕ και Ισραήλ μεταφέροντας την εκτίμηση του αναλυτή πως «για τη Γαλλία η είδηση είναι θετική και καλοδεχούμενη γιατί αφορά δύο συμμάχους της (ΗΑΕ και Ισραήλ) που αντιδρούν απέναντι στην Τουρκία». «Όσο αυξάνουν οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και καθώς αρκετές χώρες συμμαχούν κατά της Τουρκίας, το δίδυμο Άμπου Ντάμπι-Παρίσι προβάλλει ως στενή συμμαχία» παρατηρεί ο Χαρκάουι από το ινστιτούτο Clingendael.
To Al Monitor αναφέρεται τέλος στο ρόλο της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ και στις τελευταίες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, επισημαίνοντας την επιθυμία της για συνομιλίες επίλυσης των μεταξύ τους διαφορών. Δεν παραλείπει τέλος να αναφερθεί έστω και συνοπτικά στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Ισραήλ και τις διαδοχικές συναντήσεις του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκ. Ασκενάζι και τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο πλαίσιο «επιδίωξης της ισραηλινής υποστήριξης στην ναυτική διαφωνία με την Άγκυρα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα