ΑΘΗΝΑ
10:17
|
24.04.2024

Σημαντικό τηλεοπτικό διάγγελμα με αφορμή την 14η επέτειο από τον πόλεμο που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε βάρος του Λιβάνου τον Ιούλιο του 2006 έκανε απόψε […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σημαντικό τηλεοπτικό διάγγελμα με αφορμή την 14η επέτειο από τον πόλεμο που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε βάρος του Λιβάνου τον Ιούλιο του 2006 έκανε απόψε ο ηγέτης της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Το διάγγελμά του ήταν ορμητικός «ποταμός» για όλα τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και η ευρύτερη περιοχή.

Ξεκινώντας από τον πόλεμο του 2006 επισήμανε πως απέδειξε στην πράξη ότι ο ισραηλινός στρατός δεν είναι ανίκητος αλλά τρωτός. Θύμισε τους χιλιάδες συμπολίτες του που φιλοξενήθηκαν στη γειτονική Συρία αναζητώντας καταφύγιο από τις βόμβες των Ισραηλινών. Συνεχάρη το λαό για την αντίστασή του τονίζοντας ότι όλοι είχαν μερίδιο στη νίκη γιατί έπαιξαν όλοι «έναν μικρό ή μεγάλο ρόλο».

Έκανε ειδική μνεία στον δολοφονηθέντα από τις ΗΠΑ Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμάνι τονίζοντας πως συμμετείχε στη διοίκηση των πεδίων μάχης κατά τον πόλεμο του 2006. Θύμισε ότι τότε ο Λίβανος στάθηκε, στρατιωτικά, μόνος του απέναντι στο Ισραήλ καταφέρνοντας τη νίκη.

Εκτίμησε ότι ο πόλεμος τότε ήταν ένα από τα τμήματα ευρύτερου σχεδίου αποσταθεροποίησης της περιοχής. Υποστήριξε ότι η αρχή έγινε με τον πόλεμο των ΗΠΑ το 2001, που εξαπολύθηκε περίπου έναν μήνα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, συνεχίστηκε με την εισβολή του 2001 στο Ιράκ και επιχειρήθηκε στη συνέχεια εισβολή και κατοχή του Λιβάνου το 2006, κάτι όμως που ανατράπηκε από την έκβαση του πολέμου. «Η στρατιωτική και ψυχολογική ήττα των σιωνιστών συνεχίζεται ως σήμερα, 14 χρόνια μετά» είπε σε χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας του για να επισημάνει πως «ο Λίβανος είναι ισχυρός χάρη στο κίνημα αντίστασης και γι’αυτό θέλουν να το ξεφορτωθούν!». Και συνέχισε: «Από το 2000 ακούμε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι η Χεζμπολάχ θα πρέπει να αφοπλιστεί. Από τότε μας λένε πως σε αντάλλαγμα θα μας υποστηρίξουν οικονομικά και πολιτικά και θα μας κάνουν τους καλύτερούς τους φίλους… Όμως η αντίσταση για το Λίβανο είναι προϋπόθεση υπαρξιακή όχι δευτερεύον ζήτημα».

Αναφερόμενος στην δολοφονία στελέχους της Χεζμπολάχ στη Δαμασκό της Συρίας στις 20 Ιουλίου από βόμβες Ισραηλινών, επανέλαβε ότι η οργάνωση «θα εκδικηθεί με το σωστό, λελογισμένο τρόπο, με υπολογισμένη ενέργεια και όχι για να δώσει τροφή στα Μήντια».

Αναφερόμενος στην χτεσινή συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων ΗΑ Εμιράτων και Ισραήλ, είπε πως δεν θα πρέπει να προξενεί εντύπωση γιατί εδώ και καιρό οι δύο πλευρές συνεργάζονταν παρασκηνιακά σε διάφορους τομείς. Ερμήνευσε ωστόσο την χρονική συγκυρία που επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν αυτή τη συμφωνία ως «ένδειξη των υπηρεσιών που προσφέρουν καθεστώτα του Κόλπου στις ΗΠΑ». Πρόσθεσε πως πρόσφεραν «δώρο» στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ώστε να έχει να επιδείξει επίτευγμα «στο τέλος της θητείας του». «Ο Τραμπ έχει ήδη αρμέξει τις χώρες του Κόλπου οικονομικά, θρησκευτικά και ηθικά προκειμένου να υπηρετήσουν τον φίλο του το Νετανιάχου» πρόσθεσε.

Σε επόμενο σημείο έκανε εκτενή αναφορά στην αντίσταση του Ιράν στις σκληρές αμερικανικές κυρώσεις και πιέσεις διαπιστώνοντας πως δεν γονάτισε αλλά συνεχίζει να παλεύει.

Τέλος αναφερόμενος στις προσπάθειες για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης στο Λίβανο ανέφερε ότι αυτή δεν θα πρέπει να είναι «ουδέτερη» όπως επιχειρούν κάποιοι γιατί θα παρακάμψει τη βούληση του λαού του Λιβάνου και αυτό επιδιώκουν. «Το πιο επικίνδυνο πράγμα τώρα είναι το σχέδιό τους για κατάρρευση του κράτους. Γι’ αυτό πιέζουν τον πρόεδρο Αούν να παραιτηθεί. Ο δεύτερος σκοπός τους είναι το κοινοβούλιο μέσω παραιτήσεων και όχι μέσω συντάγματος. Μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει» είπε, καλώντας το λαό να μην ακούει αυτούς «που εκμεταλλεύονται την κατάσταση για πολιτικές σκοπιμότητες». Και κατέληξε: «Μαζί θα ξεπεράσουμε τους δύσκολους καιρούς, με υπομονή, με αντίσταση και τις ικανότητές μας!».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα