ΑΘΗΝΑ
02:25
|
24.04.2024
Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν περίπου 1,116 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικών καυσίμων που βρισκόνταν σε τέσσερα πλοία που κατευθύνονταν προς τη Βενεζουέλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν περίπου 1,116 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικών καυσίμων που βρισκόνταν σε τέσσερα πλοία που κατευθύνονταν προς τη Βενεζουέλα, επιβεβαίωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, ενώ άφησε υπαινιγμούς για «βοήθεια» από «ξένους εταίρους» και αρνήθηκε να αποκαλύψει πού έγινε η αρπαγή.

Η Ουάσιγκτον συνέλλαβε τέσσερα ιρανικά φορτηγά πλοία στην ανοικτή θάλασσα, κατασχέτοντας αρκετά δεξαμενόπλοια καυσίμων στο δρόμο τους προς τη Βενεζουέλα «χωρίς τη χρήση στρατιωτικής δύναμης», ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.
Τα πλοία, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ήταν γεμάτα με ιρανικό πετρέλαιο, κατασχέθηκαν από τις ΗΠΑ «τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε η εφημερίδα την Πέμπτη. Παρότι η έκθεση παραμένει ανεπιβεβαίωτη και βασίζεται αποκλειστικά σε ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους, η κίνηση έρχεται ως μια απότομη κλιμάκωση της «εκστρατείας μέγιστης πίεσης» της Ουάσιγκτον προς την Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει στοχεύσει τις αποστολές πετρελαίου στη Βενεζουέλα.

Τα τέσσερα πλοία – που φέρουν τα ονόματα “Luna”, “Pandi”, “Bering” και “Bella” – κατελήφθησαν χωρίς τη χρήση βίας και βρίσκονται καθ’ οδον προς ένα λιμάνι στο Χιούστον του Τέξας, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Αν και δεν πρόσθεσαν πρόσθετες λεπτομέρειες όσον αφορά την κατάσχεση, οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ αναμένονται να είναι παρών για τον ελλιμενισμό των πλοίων.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ ζήτησαν και έλαβαν ένταλμα για την κατάσχεση των τεσσάρων δεξαμενόπλοιων στις αρχές του περασμένου μήνα, υποστηρίζοντας ότι τα κέρδη από τις πωλήσεις καυσίμων από το Καράκας παρακάμπτουν τις αμερικανικές κυρώσεις και θα υποστήριζαν «δόλιες δραστηριότητες» από το Ιρανικό Σώμα Επαναστατικής Φρουράς (IRGC), την μονάδα που φέρεται να οργανώνει τις αποστολές, την οποία η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Παρά τις προηγούμενες απειλές από την Ουάσινγκτον να σταματήσει τη ροή καυσίμων προς τη Βενεζουέλα, το Ιράν παρέμεινε ακλόνητο για τις αποστολές, δηλώνοντας επανειλημμένα ότι θα συνεχίσουν παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες ισχύουν τόσο για το Καράκας όσο και για την Τεχεράνη.

Η κατάσχεση αυτή έγινε αμέσως μετά την κατηγορία ότι το Ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό επιβιβάστηκε και έθεσε υπό κράτηση πετρελαιοφόρο με σημαία της Λιβερίας κοντά στα Στενά του Ορμούζ την Τετάρτη, με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ να δημοσιεύει κοκκώδη ασπρόμαυρα πλάνα που ισχυρίστηκε ότι δείχνουν την επιβίβαση σε εξέλιξη. Οι αξιωματούχοι της Τεχεράνης δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τους ισχυρισμούς.

Οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να κατασχέσουν κι άλλα ιρανικά πλοία στο παρελθόν, έχοντας κάνει μια αποτυχημένη προσπάθεια πέρυσι να αναλάβουν τον έλεγχο ενός πλοίου που είχε κρατηθεί στο Γιβραλτάρ, το οποίο είναι βρετανική επικράτεια, βάση ισχυρισμών ότι παραβίαζε κυρώσεις στη Συρία. Αν και η κίνηση καταγγέλθηκε από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ ως «απόπειρα πειρατείας», το δεξαμενόπλοιο απελευθερώθηκε λόγω αμερικανικών αντιρρήσεων μετά από περίπου ένα μήνα που βρίσκοταν υπό κράτηση.

Με δηλωμένο στόχο να μειώσει τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου στο «μηδέν», η εκστρατεία πίεσης της Ουάσινγκτον έδωσε ένα σκληρό πλήγμα στην οικονομία της χώρας, επιδεινώνοντας τη συνεχιζόμενη έξαρση του κορονοϊού, στερώντας το κράτος από ζωτικά έσοδα από πετρέλαιο. Η πολιορκημένη οικονομία της Βενεζουέλας έχει επίσης υποφέρει από τις κυρώσεις, οδηγώντας τους δύο λεγόμενους εχθρούς των ΗΠΑ σε στενότερη συνεργασία καθώς επιδιώκουν να μειώσουν τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα