ΑΘΗΝΑ
03:08
|
19.04.2024
Ρεκόρ μολύνσεων μετά τον Απρίλιο σε Ισπανία και Ολλανδία, ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown στην Ιταλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε σήμερα το Παρίσι και τη Μασσαλία ζώνες υψηλού κινδύνου μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, δίνοντας στις τοπικές αρχές την εξουσία να επιβάλουν τοπικά lockdown προκειμένου να αναχαιτίσουν την εξάπλωση των μολύνσεων.  

Το κυβερνητικό διάταγμα ήρθε ως απάντηση στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη χώρα. Χθες, Πέμπτη13/08, η Γαλλία ανακοίνωσε περισσότερες από 2.500 νέες μολύνσεις COVID-19 για δεύτερη διαδοχική ημέρα. Πρόκειται για αριθμούς αντίστοιχους του Απριλίου, όταν η Γαλλία εφάρμοζε ένα από αυστηρότερα lockdown στην Ευρώπη.  

Στις ζώνες υψηλού κινδύνου, οι τοπικές αρχές έχουν δικαίωμα να περιορίζουν την κυκλοφορία ανθρώπων και οχημάτων, να μειώνουν την πρόσβαση στα δημόσια μέσα μεταφοράς και τα αεροπορικά ταξίδια, να περιορίζουν την πρόσβαση σε δημόσια κτίρια και να κλείνουν εστιατόρια, μπαρ και άλλες εγκαταστάσεις. Ήδη, εδώ και τρεις μέρες, στο Παρίσι και τη Μασσαλία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι οι Βρετανοί πολίτες που επιστρέφουν από τη Γαλλία θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τα ξημερώματα του Σαββάτου. Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί που έκαναν διακοπές στη Γαλλία σπεύδουν να επιστρέψουν στη χώρα τους πριν ενεργοποιηθεί η οδηγία της καραντίνας, με αποτέλεσμα αυτές τις ώρες να καταγράφονται εικόνες χάους και αδιανόητου συνωστισμού σε αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και στα λιμάνια του Ντόβερ και του Καλαί.

Η Ευρώπη ξανά στο κατώφλι της πανδημίας

Η Ισπανία κατέγραψε χθες τον μεγαλύτερο ημερήσιο απολογισμό μολύνσεων μετά τον Απρίλιο: συνολικά 2.935 κρούσματα εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο, με τη Μαδρίτη να συγκεντρώνει τις περισσότερες εστίες διάδοσης του ιού.

Στην Ιταλία οι λοιμωξιολόγοι αποκλείουν το ενεεχόμενο να επαναλειτουργήσουν σύντομα τα νυχτερινά κλαμπ. Τα κρούσματα στη χώρα αυξάνονται καθημερινά, αλλά σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο υγείας, ο ρυθμός μετάδοσης του ιού είναι ακόμα υπό έλεγχο. Η κυβέρνηση, πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown.

Στην Ολλανδία, η συντονίστρια της υγειονομικής επιτροπής κατά του Covid-19, Γιόμπα Φαν ντεν Μπεργκ ανακοίνωσε ότι οι μολύνσεις που καταγράφονται καθημερινά στη χώρα αγγίζουν τις 600, από τις περίπου 40 που σημειώνονταν αμέσως μετά την άρση των μέτρων προστασίας. Η εκτίμηση του υπουργείου Υγείας είναι το 70% των κρουσμάτων προέρχονται από ιδιωτικά πάρτι. “Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να συγκρατηθούμε, ειδικά το καλοκαίρι με τα πάρτι, τις οικογενειακές συγκεντρώσεις και του γάμους, αλλά αποδεικνύεται ότι αυτές οι δραστηριότητες εκτοξεύουν τον αριθμό των μολύνσεων”, σχολίασε χαρακτηριστικά η κυρία Φαν ντεν Μπεργκ.

Συναγερμός σε Ινδία και Νέα Ζηλανδία

Έξω από την Ευρώπη, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στην Ινδία, όπου για τρίτη συνεχόμενη μέρα καταγράφηκαν περισσότερα από 60.000 κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός μολύνσεων στη χώρα έχει ξεπεράσει τα 2.4 εκατομμύρια, αριθμός που κατατάσσει την Ινδία τρίτη σε μολύνσεις, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία.

Δυσεπίλυτο πρόβλημα αποτελούν οι συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Η διοίκηση των φυλακών της πόλης Σκριναγκάρ, της μεγαλύτερης πόλης του ινδικού Κασμίρ, ανακοίνωσε ότι δύο στους δέκα κρατούμενους βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Στη Νέα Ζηλανδία, η πρωθυπουργός Γιακίντα Άρντερν ανακοίνωσε την παράταση των έκτακτων μέτρων που έχουν επιβληθεί στο Όκλαντ για 12 ακόμη μέρες. Τα 29 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα μοιάζουν λίγα, αλλά ανησυχούν τις αρχές, αφού η χώρα είχε καταφέρει να μηδενίσει τον αριθμό των μολύνσεων για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Αυτή τη στιγμή, το Όκλαντ βρίσκεται σε επίπεδο συναγερμού τρία, με το ανώτερο να είναι στο τέσσερα. Η υπόλοιπη χώρα παραμένει στο 2ο επίπεδο συναγερμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα