ΑΘΗΝΑ
16:48
|
16.04.2024
Το ιερό θεωρείται από το Πεκίνο και τη Σεούλ ως σύμβολο επεκτατικότητας της Ιαπωνίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, μιλώντας για την 75η επέτειο της παράδοσης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου της Ιαπωνίας, δεσμεύτηκε να μην επαναλάβει την τραγωδία του πολέμου και ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο εξέφρασε «βαθιά λύπη» για το παρελθόν του πολέμου, που εξακολουθεί να στοιχειώνει την Ανατολική Ασία.

«Ποτέ μην επαναλαμβάνεις την τραγωδία του πολέμου. Θα συνεχίσουμε να παραμένουμε αφοσιωμένοι σε αυτήν την αποφασιστική υπόσχεση », δήλωσε ο Άμπε, φορώντας μάσκα προσώπου σε επίσημη τελετή για τους νεκρούς του πολέμου, σήμερα Σάββατο.

Ο Άμπε, ο οποίος δεν αναπαρήγαγε την αναφορά του Ναρουχίτο περί μετάνοιας για το παρελθόν σε ότι αφορά τις ιαπωνικές φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια του Β΄ΠΠ, έστειλε τελετουργική προσφορά στο ιερό Γιακουσούνι του Τόκιο για τους νεκρούς πολέμου. Αλλά απέφυγε μια προσωπική επίσκεψη που θα εξόργιζε την Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μούν Τζε-ιν είπε σε ομιλία του ότι η Σεούλ ήταν πάντα έτοιμη να συζητήσει ιστορικές διαφορές με το Τόκιο. Τουλάχιστον τέσσερις Ιάπωνες υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου έδωσαν τα προσωπικά τους σεβασμό στο ιερό Γιακοσούνι, το οποίο τιμά δεκατέσσερις Ιάπωνες ηγέτες του πολέμου που καταδικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου από το μεταπολεμικό Συμμαχικό Δικαστήριο, καθώς και νεκρούς πολέμου της Ιαπωνίας. Το ιερό θεωρείται από το Πεκίνο και τη Σεούλ ως σύμβολο επεκτατικότητας της Ιαπωνίας.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα