ΑΘΗΝΑ
11:15
|
20.04.2024
Δικηγόροι και ακαδημαϊκοί νομικοί κάλουν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να τερματίσει τη διαδικασία έκδοσης εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ και να τον απελευθερώσει από τη…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικηγόροι και ακαδημαϊκοί νομικοί κάλουν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να τερματίσει τη διαδικασία έκδοσης εναντίον του ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ και να τον απελευθερώσει από τη φυλακή.

Ο Ασάνζ αγωνίζεται για να αποφύγει να σταλεί στις ΗΠΑ όπου θα αντιμετωπίσει 17 κατηγορίες βάσει του νόμου κατασκοπείας και συνωμοσίας να διαπράξει εισβολή σε υπολογιστές μετά τη δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων το 2010 και το 2011.

Σε επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τον Γραμματέα Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ, τον Υπουργό Εξωτερικών Ντομίνικ Ραμπ και τον Υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ, 169 άτομα και διεθνείς νομικές οργανώσεις κάλεσαν την κυβέρνηση να παρέμβει.

Εάν εκδοθεί, οι αγωνιστές λένε ότι ο 49χρονος θα αντιμετωπίσει μια «στημένη δίκη» στις ΗΠΑ.

Πρόσθεσαν ότι υπόκειται σε παρακολούθηση, που παραβιάζει το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη.

«Σας καλούμε να ενεργήσετε σύμφωνα με το εθνικό και διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, τερματίζοντας τις τρέχουσες διαδικασίες έκδοσης και παραχωρώντας στον κ. Ασάνζ την ελευθερία του που έπρεπε να του έχει δωθεί από καιρο», γράφει η επιστολή, που υπογράφουν οι “Δικηγόροι για τον Ασάνζ”.

Οι υποστηρικτές τις καμπάνιας

Οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν τον δικηγόρο Λόρδο Τζον Χέντι QC και οργανώσεις συμπεριλαμβανομένης της Ένωσης Αραβικών Δικηγόρων του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικηγόρων για τη Δημοκρατία και τα Παγκόσμια Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η επιστολή ανέφερε ότι η πολιτική φύση των φερόμενων αδικημάτων του Άσαντζ απαγορεύει την έκδοσή του βάσει της συνθήκης έκδοσης ΗΠΑ-ΗΒ και ότι οι δικαστές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν υποστεί σύγκρουση συμφερόντων.

Πρόσθεσαν ότι ο Ασάνζ διατρέχει τον κίνδυνο βασανιστηρίων ή σκληρής, εξευτελιστικής και απάνθρωπης μεταχείρισης στις ΗΠΑ, επικαλούμενος την πιθανή ποινή 175 ετών.

Τον Ιούνιο, περισσότεροι από 200 γιατροί από 33 χώρες υπέγραψαν μια επιστολή που κατηγορούσε βρετανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους για «εντατικοποίηση των ψυχολογικών βασανιστηρίων του Τζούλιαν Ασάνζ» στο The Lancet.

Ο Ασάνζ κρατείται στη φυλακή Μπελμαρς στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, εν αναμονή της διαδικασίας αφού εξέτισε ποινή 50 εβδομάδων για παραβίαση της εγγύησής του.

Στην επιστολή, οι Δικηγόροι για τον Ασάνζ ανέφεραν ότι πρόκειται για «παράτυπη και δυσανάλογη ποινή» και τόνισαν την ανάγκη για απελευθέρωσή του, δεδομένης της πανδημίας του Covid-19 και της υγείας του.

Οι υποστηρικτές της εκστρατείας δήλωσαν επίσης ότι η έκδοση του Ασάνζ θα θέσει σε κίνδυνο την ελευθερία του τύπου.

Η επιστολή ανέφερε: «Η έκδοση στις ΗΠΑ ενός εκδότη και δημοσιογράφου, για συμμετοχή σε δημοσιογραφικές δραστηριότητες ενώ στην Ευρώπη, θα αποτελούσε ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο».

Τον Ιούλιο, δεκάδες οργανώσεις ελευθερίας του Τύπου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων απορρήτου συνυπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του Ασάνζ από τη φυλακή.

Η ακρόαση έκδοσης του Ασάνζ, η οποία αρχικά είχε οριστεί για τον Μάιο, αναβλήθηκε ως αποτέλεσμα των μέτρων καραντίνας για τον κορονοϊό και είχε προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου στο Old Bailey.

Τον περασμένο μήνα η υποστηρικτής του και σχεδιάστρια μόδας Ντέιμ Βίβιαν Γουέστγουντ χαρακτήρισε τις προσπάθειες εκδόσεως του Ασάνζ ως «στοχοποίηση».

Ντυμένη με κίτρινο καναρινί και κρεμασμένη σε ένα τεράστιο κλουβί πουλιού έξω από το Old Bailey, η Ντέιμ Βιβιέν είπε: «Ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται σε ένα κλουβί και πρέπει να βγει. Μην τον εκδώσετε στην Αμερική.

«Φοράω κίτρινο γιατί δεν ακόμα δεν έχει δει ήλιο. Ένα καναρίνι είναι ένα όμορφο πράγμα και θέλει να πετάξει.»

Η ανοιχτή επιστολή αυτή έρχεται αφού οι ΗΠΑ υπέβαλαν νέα αίτηση έκδοσης με μια τρίτη εκδοχή των κατηγοριών εναντίον του την Παρασκευή.

Οι δικηγόροι για τον ιδρυτή του Wikileaks πρέπει τώρα να αποφασίσουν εάν θα επιδιώξουν περαιτέρω καθυστέρηση στη μάχη της έκδοσής του.

Πηγή: ITV

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα