ΑΘΗΝΑ
11:27
|
21.05.2024
Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ηγεσία της Χεζμπολάχ ή η συριακή κυβέρνηση ενεπλάκησαν στη βομβιστική επίθεση που σκότωσε το 2005 τον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο που συστάθηκε με βάση απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ηγεσία της Χεζμπολάχ ή η συριακή κυβέρνηση ενεπλάκησαν στη βομβιστική επίθεση που σκότωσε το 2005 τον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου Ραφίκ αλ-Χαρίρι και ακόμη 21 ανθρώπους.

Τέσσερα μέλη του λαοφιλούς σιιτικού κινήματος του άξονα της Αντίστασης, Χεσμπολλάχ, κατηγορούνταν για συνωμοσία με στόχο την πραγματοποίηση της μαζικής βομβιστικής επίθεσης που σκότωσε τον Χαρίρι.

Ο σουνίτης δισεκατομμυριούχος Χαρίρι, είχε στενές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, Δυτικούς και κυρίως με τη Σαουδική Αραβία, της οποίας είχε και την υπηκοότητα. Ηγήθηκε των προσπαθειών για ανοικοδόμηση της Βηρυτού μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990.

«Το δικαστήριο είναι της άποψης ότι η Συρία και η Χεζμπολάχ μπορεί να είχαν κίνητρα να εξοντώσουν τον Ραφίκ Χαρίρι και τους πολιτικούς συμμάχους του, ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ηγεσία της Χεζμπολάχ είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι και δεν υπάρχει οποιαδήποτε απευθείας ένδειξη για συριακή ανάμειξη», ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου δικαστής Ντέιβιντ Ρε, διαβάζοντας μια σύνοψη της απόφασης του δικαστηρίου. Η πλήρης απόφαση έχει έκταση 2.600 σελίδων.

Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε κατηγορηματικά εξ αρχής οποιαδήποτε ανάμειξη στη βομβιστική επίθεση της 14ης Σεπτεμβρίου 2005.

Η δολοφονία του Χαρίρι βύθισε τον Λίβανο στη χειρότερη κρίση του μετά τον πόλεμο, δημιουργώντας το σκηνικό για χρόνια αντιπαράθεσης ανάμεσα σε αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις.

Ακόμη και πριν αρχίσουν οι δικαστές να διαβάζουν τις 2.600 σελίδες της ετυμηγορίας για τη δολοφονία του Χαρίρι, η εφημερίδα an-Nahar του Λιβάνου είχε βάλει τον τίτλο: «Η Διεθνής Δικαιοσύνη Νικά τον Εκφοβισμό».

Η εφημερίδα δημοσίευσε ένα σκίτσο που δείχνει το πρόσωπο του Χαρίρι να κοιτάει ένα σύννεφο σαν μανιτάρι πάνω από την κατεστραμμένη πόλη, με τη λεζάντα, «Μακάρι κι εσύ (να λάβεις δικαιοσύνη)», που αναφέρεται σε μια έρευνα που θα μπορούσε να αποκαλύψει την αιτία της έκρηξης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα