ΑΘΗΝΑ
22:06
|
30.06.2024
Μετά το χθεσινό ιστορικό χαμηλό της τουρκική λίρας, ο Ερντογάν συγκαλεί ευρεία σύσκεψη εντός της εβδομάδος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκτακτη σύσκεψη, εντός της εβδομάδας, συγκαλεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου της χώρας, για την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου.

Η βουτιά της λίρας πηγάζει από την ανησυχία των επενδυτών για τον πολυετή κύκλο επιθετικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Ερντογάν. Τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια στα οποία έχει οδηγήσει η εν λόγω πολιτική εντείνουν την ανησυχία των επενδυτών σχετικά με την επαρκή αποζημίωσή τους σε μία περίοδο αυξημένης έντασης.

Τις ανησυχίες των επενδυτών εντείνουν τα διάφορα γεωπολιτικά μέτωπα στα οποία ανοίχθηκε η κυβέρνηση Ερντογάν και τα οποία οδήγησαν σε εντάσεις με τη Μόσχα σχετικά με τη Συρία και τη Λιβύη, εντάσεις με την Ουάσινγκτον για την αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων και σε εντάσεις με την Ευρώπη σχετικά με τις απόπειρες γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το μεταναστευτικό.

Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η κεντρική τράπεζα για την περαιτέρω πορεία των επιτοκίων, με πολλούς επενδυτές να πιέζουν για αύξηση του βασικού επιτοκίου, το οποίο αυτή τη στιγμή κινείται στο 8,25%, κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού (11,8%).

Ωστόσο, ο Ερντογάν αντιτίθεται σθενάρα στην αύξηση των επιτοκίων, ενώ η κυβέρνησή του χρησιομοποιεί τις κρατικές τράπεζες για τη διεύρυνση του δανεισμού προς καταναλωτές και επιχειρήσεις, παρά τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Η βουτιά της λίρας όμως, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την αποπληρωμή του χρέους της κυβέρνησης και των εταιρειών καθώς έχει συναφθεί σε σκληρό νόμισμα. Τα δάνεια σε ξένο συνάλλαγμα αντιστοιχούσαν περίπου στο 37% του συνολικού χρέους των Τούρκων τον Απρίλιο, σύμφωνα με εκτίμηση της S&P Global.

Αν στα παραπάνω προστεθούν και ο αντίκτυπος του κορονοϊού στην τουρκική οικονομία -αναμένεται να προκαλέσει συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας κατά 5% φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- τα λουκέτα 400.000 επιχειρήσεων και τα 2 εκατ. ανέργων που εκτόξευσαν το ποσοστό ανεργίας στο 30%, αντιλαμβάνεται κανείς τους λόγους για τους οποίους έχει σημάνει συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο του Ερντογάν.

Το ιστορικό χαμηλό της τουρκικής λίρας που καταγράφηκε, χθες Δευτέρα, έναντι του δολαρίου (κινήθηκε έως και τις 7,3952 λίρες ανά δολάριο στην Κωνσταντινουπολη, ανάγκασε τον Ερντογάν να προχωρήσει στην σύγκληση, μίας από τις ευρύτερες των τελευταίων ετών, σύσκεψης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, ρεπορτάζ της οποίας επικαλείται ο ιστότοπος Ahva στην σύσκεψη, υπό τον Τούρκο πρόεδρο, θα λάβουν μέρος ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ανώτεροι αξιωματούχοι και στελέχη από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, τις κρατικές τράπεζες και την εποπτεύουσα αρχή για το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα