ΑΘΗΝΑ
15:30
|
20.04.2024
Ο Αλεξάντερ Γιουκ Τσινγκ Μα, 67 ετών, συνελήφθη την Παρασκευή στη Χαβάη.
A man crosses the Central Intelligence Agency (CIA) logo in the lobby of CIA Headquarters in Langley, Virginia, on August 14, 2008. AFP PHOTO/SAUL LOEB
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας πρώην πράκτορας της CIA συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Κίνας, σε συνεργασία με κάποιον συγγενή του, που επίσης εργάστηκε στη CIA.

Ο Αλεξάντερ Γιουκ Τσινγκ Μα, 67 ετών, συνελήφθη την Παρασκευή κατ’ εντολή του υπουργείου Δικαιοσύνης της ΗΠΑ κατηγορούμενος για την παροχή απόρρητων πληροφοριών υψίστης εθνικής ασφαλείας σε Κινέζους πράκτορες.

The unnamed relative with whom prosecutors say Mr Ma conspired is now 85-years-old. He is also a naturalised US citizen, who was born in Shanghai. Court documents say prosecutors are not seeking an arrest warrant for him at this time as he is suffering from an “advanced and debilitating cognitive disease”.

Ο κος Μα θα εμφανιστεί σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα, αντιμετωπίζοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης εφόσον καταδικαστεί.

Συγχρονη κατασκοπική ιστορία

Ο Μα γεννήθηκε στο Χονγκ Κονγκ αλλά μεγάλωσε στις ΗΠΑ. Απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα και ξεκίνησε να εργάζεται στη CIA το 1982. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εγκατέλειψε την υπηρεσία επτά χρόνια αργότερα και μετακόμισε στη Σαγκάη.

Το 2001 επέστρεψε στις ΗΠΑ κι εγκαταστάθηκε στη Χαβάη. Έκτοτε και για μια δεκαετία -σύμφωνα πάντα με τις κατηγορίες που του προσάπτουν οι αμερικανικές αρχές- συνεργάστηκε στενά με συγγενικό του πρόσωπο, διαρρεόντας πληροφορίες “για το προσωπικό της CIA, τις επιχειρήσεις και τις μεθόδους κρυπτογράφησης των συνομιλιών μεταξύ των πρακτόρων”.

Οι εισαγγελικές αρχές διατείνονται πως έχουν στα χέρια τους βίντεο στο οποίο ο Μα εμφανίζεται (κάπου στο Χονγκ Κονγκ) να καταμετρά 50.000 δολάρια, χρήματα που υποτίθεται ότι εισέπραξε ως αμοιβή για κάποια πληροφορία που μετέφερε στην Κίνα.

Στη Χαβαή, ο Μα, εργάστηκε για το FBI, “προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες τις οποίες μετέδιδε στην Κίνα”. Πιο συγκεκριμένα, το 2004 ο Μα προσελήφθη ως μεταφραστής με σύμβαση έργου στο γραφείο του FBI στη Χονολουλού, απ’ όπου φέρεται ότι έκλεψε απόρρητα έγγραφα.

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε από το FBI, που “παγίδευσε” τον Μα την άνοιξη του 2019 και στις 12 Αυγούστυο του 2020. Στην πρώτη παγίδα, ο Μα συναντήθηκε με πράκτορα του FBI που υποδυόταν τον πράκτορα των κινεζικών μυστικών υπηρεσιώνκαι του πούλησε κάποιες πληροφορίες με αντίτιμο 2.000 δολάρια. Στη δεύτερη, ο Μα ηχογραφήθηκε την ώρα που δήλωνε πρόθυμος να συνεχίσει να βοηθά την κινεζική κυβέρνηση “για το καλό της μητέρας πατρίδας”.

Ο συγγενής που φέρεται ως συνεργός του Μα είναι σήμερα 85 χρόνων. Πρόκεται για Αμερικανό υπήκοο γενημμένος στη Σαγκάη και δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του – ούτε θα εκδοθεί, καθώς πρόκειται για άτομο που “υποφέρει από βαριάς μορφής εκφυλιστική ασθένεια”.

Πηγές: BBC World, RT.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα