ΑΘΗΝΑ
14:23
|
20.09.2024
Δύο αμερικανικά μη απανδρωμένα αεροσκάφη φέρονται να συγκρούστηκαν και να έπεσαν πάνω από το Ιντλίμπ της Συρίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο αμερικανικά μη απανδρωμένα αεροσκάφη φέρονται να συγκρούστηκαν και να έπεσαν πάνω από το Ιντλίμπ της Συρίας. Ένα ζευγάρι αμερικανικών μη απανδρωμένων αεροσκαφών συνετρίβησαν μετά από σύγκρουση στον αέρα στη Συρία, καταστρέφοντας και τα δύο σκάφη, ανέφεραν οι Military Times. Ωστόσο, η αιτία και οι ακριβείς συνθήκες της συντριβής παραμένουν ασαφείς, δίνοντας βάση σε φήμες να κυκλοφορούν.

Η φερόμενη σύγκρουση πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Ιντλίμπ την Τρίτη, δήλωσε ένας ανώνυμος αξιωματούχος της άμυνας στους Times, αν και προσέφερε λίγες περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το ατύχημα, αρνούμενος να επιβεβαιώσει τι προκάλεσε το δυστύχημα ή τι είδους drone ήταν. Το αν τα αεροσκάφη πυροβολήθηκαν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του συμβάντος επίσης δεν είναι γνωστό, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο – που δείχνουν συντρίμμια να πέφτουν από τον ουρανό και φλεγόμενα συντρίμμια στο έδαφος – δείχνουν ότι τουλάχιστον ένα από τα σκάφη ήταν ένα αμερικανικό drone Reaper MQ-9, που χρησιμοποιείται τόσο για παρακολούθηση όσο και για ένοπλες αποστολές.

Χωρίς επίσημη εξήγηση για το περιστατικό, ωστόσο, οι θεωρίες οργίαζαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι τα αεροσκάφη πυροβολήθηκαν από μαχητές που έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας, ενώ άλλοι θεώρησαν ότι ήταν ένα ρωσικό drone που έπεσε, παρά την έκθεση των Times που αναφέρει και τα δύο σκάφη ως Αμερικανικά.

Η σύγκρουση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά από το δολοφονικό χτύπημα των ΗΠΑ εναντίον ενός εκπαιδευτή τζιχαντιστών με έδρα το Ιντλίμπ, τον Αμπου Γιαχιάχ αλ-Ουζμπέκι, ο οποίος φερόταν να δουλεύει μαζί με την ομάδα Χουράς αντ-Ντιν, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Το χτύπημα πιστεύεται ότι χρησιμοποίησε έναν πύραυλο R9X Hellfire, ένα ειδικό μη εκρηκτικό πυρομαχικό που εξαπολύει έξι λεπίδες σαν σπαθί πριν από την πρόσκρουση – και αποκαλείται «βόμβα νίντζα».

Αν και η Δαμασκός έχει επανειλημμένα καταδικάσει την αμερικανική παρουσία στη Συρία ως παράνομη και παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας, η Ουάσιγκτον συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αρκετές περιοχές, πραγματοποιώντας κατά διαστήματα χτυπήματα γύρω από το Ιντλίμπ και ενσωματώνοντας στρατιώτες με ομάδες αράβων και κούρδων στο νότο και στα βορειοανατολικά. Υποστηριζόμενες από το Πεντάγωνο καθ ‘όλη τη διάρκεια του πολέμου της Συρίας, οι κουρδικές παρατάξεις ελέγχουν τώρα πολύτιμους πόρους πετρελαίου, με τις ΗΠΑ να σχεδιάζουν να εκπαιδεύσουν 2.200 άντρες ως “φρουρά πετρελαιοπηγών” στην περιοχή Χάσακα, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα