ΑΘΗΝΑ
21:54
|
29.05.2023
Βίντεο δείχνει αστυνομικούς να πατούν τον θώρακα κρατούμενου για 18 λεπτά και να χαιρετούν ναζιστικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοκ έχουν προκαλέσει στη βελγική κοινή γνώμη οι σκηνές ενός βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να χαιρετούν ναζιστικά και να κακοποιούν κρατούμενο, ο οποίος στη συνέχεια πέθανε.

Ο Σλοβάκος Γιόζεφ Σόβανετς είχε συλληθφεί το 2018 στο αεροδρόμιο Σαρλερουά με την κατηγορία ότι προκάλεσε αναστάτωση στην πτήση στην οποία επέβαινε.

Στο βίντεο ο Σλοβάκος βρίσκεται στο κελί του και κάποια στιγμή αρχίζει να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο μέχρι να ματώσει. Μια ομάδα αστυνομικών παρεμβαίνει και τον καθηλώνει στο έδαφος.

Αργότερα, ο Σόβανετς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και έπεσε σε κώμα. Την επόμενη ημέρα πέθανε.

Εικόνες από το κελί του δείχνουν αστυνομικούς να γελάνε με το περιστατικό ενώ ένας από αυτούς χαιρετάει ναζιστικά. Ένας άλλος κάθεται στον θώρακα του για περίπου 18 λεπτά – το περιστατικό θυμίζει σε πολλά σημεία τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

   

Η σύζυγός του, Ενριέτα Σοβάνκοβα, που ζήτησε νέα έρευνα για τον θάνατο του συζύγου της, δήλωσε ότι “Θέλω να μάθω τι του συνέβη και γιατί η αστυνομία του φέρθηκε έτσι”.

Ο Σόβανετς ταξίδευε τακτικά στο Βέλγιο για επαγγελματικούς λόγους, ως εκπρόσωπος μιας εταιρείας που προσλάμβανε εργάτες από τη Σλοβακία για κατασκευαστικά έργα στο Βέλγιο.

Η οικογένειά του αναφέρει ότι δεν γνωρίζει τον λόγο πίσω από την “ασυνάρτητη” συμπεριφορά του κατά το συμβάν, ενώ έλεγχοι έδειξαν ότι δεν βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών. “Κάτι συνέβη στον σύζυγό μου. Δεν αισθάνθηκε καλά, και η αστυνομία τον αγνόησε ολόκληρη τη νύχτα”, καταγγέλλει η Σοβάνκοβα. “Όταν είδαν το αίμα έπρεπε να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες. Αντί γι’ αυτό κάθισαν επάνω του και δεν μπορούσε να αναπνεύσει σωστά”.   

Δύο χρόνια μετά τον θάνατό του η αστυνομική έρευνα εξακολουθεί να βρίσκεται “σε εξέλιξη”, με τη Σοβάνκοβα να ζητά πλέον τον ορισμό νέου δικαστή. Η Εισαγγελεία του Σαρλερουά ανέφερε ότι όλοι οι αστυνομικοί που έχουν εμπλακεί στο περιστατικό έχουν καταθέσει, αλλά “υπάρχουν καθυστερήσεις εξαιτίας του κορονοϊού”.  

Εκρπρόσωπος της αστυνομιάς, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι ο αστυνομικός που φαίνεται να κάνει τον ναιζτικό χαιρετισμό θα απολυθεί στις 20 Αυγούστου. 

Με πληροφορίες από BBC Europe.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα