ΑΘΗΝΑ
01:08
|
24.04.2024
Η τρίτη μέρα του συνεδρίου των Δημοκρατικών κορυφώθηκε με την ομιλία της πρώτης μαύρης γυναίκας που προτείνεται για το αξίωμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κάμαλα Χάρις, γερουσιαστής από την Καλιφόρνια και κόρη μεταναστών αποδέχθηκε χθες επισήμως την υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, γράφοντας ιστορία ως η πρώτη μαύρη γυναίκα που προτείνεται για το συγκεκριμένο αξίωμα.

Στην ομιλία της, που κορύφωσε την τρίτη μέρα του Συνεδρίου των Δημοκρατικών, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να απορρρίψουν τη διχαστική και κασταστοφική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο περέγραψε ως έναν πρόεδρο “που χρησιμοποιεί τις τραγωδίες ως πολιτικά όπλα”.

“Βρισκόμαστε στο σημείο καμπής”, προειδοποίησε η 55χρονη Χάρις. “Το κυβερνητικό χάος μας αφήνει απροστάτευτους. Η κυβερνητική ανικανότητα μας προκαλεί φόβο. Η κυβερνητική αναισθησία μας κάνει να αισθανόμαστε μόνοι και αβοήθητοι. Μας αξίζει κάτι καλύτερο και μπορούμε να το πετύχουμε”.

Το φετινό συνέδριο των Δημοκρατικών γίνεται ψηφιακά, με συνδέσεις και μαγνητοσκοπημένα μηνύματα και οι διοργανωτές προσπαθούν να αντισταθμίσουν την απουσία του πλήθους που υπό κανονικές συνθήκες θα βρισκόταν συγκεντρωμένο στο Ντέλαγουερ, με ατμοσφαιρικά σκηνοθετημένα βίντεο. Λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία της η Κάμαλα Χάρις, στεκόταν στο πόντιουμ μέσα σε απόλυτο σκοτάδι, την ώρα που ο ηχολήπτης έκανε το τελευταίο soundcheck. Μετά, η γερουσιαστής πήρε μια βαθιά ανάσα, τα φώτα άναψαν και την είδαμε χαμογελαστή, να ξεκινά το μήνυμά της με έναν χαιρετισμό στην Αμερική.

Η Χάρις μίλησε πολύ για τη μητέρα της, την οικογένειά της και το εθνοτικό της background, αλλά η συναισθηματική χροιά της ομιλίας της εξαφανίστηκε όταν επιτέθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ, η αποτυχημένη διακυβέρνηση του οποίου “έχει κοστίσει ζωές”. “Είμαστε ένα έθνος που πενθεί. Πενθούμε την απώλεια ζωών και θέσεων εργασίας, την απώλεια των ευκαιριών, της κανονικότητας, την απώλεια των βεβαιοτήτων μας”, σχολίασε χαρακτηριστικά, αναπαράοντας τη ρητορική των Δημοκρατικών κατά των χειρισμών του Τραμπ στην κρίση του κορονοϊού.

Ο ομιλία της Κάμαλα Χάρις ήταν προραμματισμένη ως η προτελευταία ομιλία της τρίτης μέρας του συνεδρίου. Τελευταία θα ήταν αυτή του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά ο πρώην πρόεδορος των ΗΠΑ της παραχώρησε για συμβολικούς λόγους το προνόμιο της τελευταίας απεύθυνσης.

Στο δικό του μήνυμα, ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι ο Τραμπ αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία στις ΗΠΑ. Τον κατηγόρησε ότι έχει μετατρέψει τον θεσμό της προεδρίας σε ριάλιτι και παρακίνησε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες και να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Ο Τραμπ, φυσικά, απάντησε στον Ομπάμα με έναν καταιγισμό μηνυμάτων στο Twitter.

Με πληροφορίες από The Guardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα