ΑΘΗΝΑ
06:33
|
26.04.2024
ο Γάλλος πρόεδρος φιλοξενήθηκε προσφάτως στην θαλαμηγό κορυφαίας ελληνικής επιχειρηματικής οικογένειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναζωπυρώνεται το γαλλικό ενδιαφέρον γα τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής και ξαναρχίζει ο διάλογος με το Παρίσι για το σύνολο της αμυντικής συμφωνίας και τις φρεγάτες, σύμφωνα με την εφημερίδα ”ΕΣΤΙΑ”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φιλοξενήθηκε προσφάτως στην θαλαμηγό κορυφαίας ελληνικής επιχειρηματικής οικογένειας, απολαμβάνοντας το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου.

Η εν λόγω οικογένεια δραστηριοποιείται εντόνως στον τομέας της ενέργειας και έχει κοινά συμφέροντα με την γαλλική Total.

Η ινκόγκνιτο επίσκεψη του Μακρόν σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συμπίπτει αφενός με την αναζωπύρωση των συζητήσεων μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας Γαλλίας – Ελλάδας για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών και για την υπογραφή συμφωνίας που θα περιέχει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, και αφετέρου με την αναθέρμανση των σχέσεών του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η μυστική επίσκεψη Μακρόν επίσης, έρχεται αμέσως μετά τη συνομιλία του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Στη συνομιλία ο Γάλλος Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας, ζητώντας από τον ομόλογό του να παρέμβει στον Ερντογάν γιατί, φέρεται να του είπε, “ακούει μόνο εσάς”.

Στην πρόσφατη επικοινωνία Μητσοτάκη-Μακρόν (άγνωστο εάν ο Μακρόν ήταν σε ελληνικό έδαφος –η “Εστία” δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία της μυστικής επίσκεψής του στην Ελλάδα) ο κύριος Μητσοτάκης διέλυσε τις παρεξηγήσεις. Φέρεται να είπε ότι η αγορά των γαλλικών φρεγατών ανεστάλη λόγω των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους (ύψους 1,4 δισ. ευρώ) και ότι δεν αναβλήθηκε οριστικά.

Μετά την επικοινωνία Μακρόν – Μητσοτάκη η οποία επικεντρώθηκε στο ζήτημα της αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας–Τουρκίας, ακολούθησε επικοινωνία των Υπουργών Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του Φλοράνς Παρλί.

Κατά την διάρκειά της, συζητήθηκε η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τις γαλλικές φρεγάτες τον Σεπτέμβριο, καθώς και για το κείμενο της συμφωνίας αμυντικής συνδρομής που μπορεί να συνοδεύεται από πρόβλεψη για παροχή ναυτικής βάσης στους Γάλλους στην Ελλάδα, από δανεισμό μεταχειρισμένων φρεγατών Fremme, μέχρι της κατασκευής των νέων και από την μεταστάθμευση μιας μοίρας μαχητικών αεροπλάνων Rafale  σε αεροδρόμιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην ίδια συζήτηση τέθηκε και το θέμα της κατεπείγουσας προμήθειας ανταλλακτικών για τα ελληνικά μαχητικά Mirage.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα