ΑΘΗΝΑ
07:06
|
16.04.2024
Ο Αλεξέι Ναβάλνι νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην εντατική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, επιφανής φιλοδυτικός μπλόγκερ και ακτιβιστής κατά της διαφθοράς στη Ρωσία, ο γνωστότερος ίσως επικριτής της ηγετικής ομάδας του Κρεμλίνου και προσωπικά του Βλαντίμιρ Πούτιν, νοσηλεύεται σε ΜΕΘ με υποψία δηλητηρίασης, έχοντας χάσει της αισθήσεις του ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιάρμις, σήμερα το πρωί (20/8).

“Σήμερα το πρωί ο Ναβάλνι επέστρεφε στη Μόσχα από το Τομσκ. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ένιωσε άσχημα. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε επειγόντως στο Ομσκ. Ο Αλεξέι έχει τοξική δηλητηρίαση. Τώρα πηγαίνουμε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο” έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιάρμις.

“Υποψιαζόμαστε ότι ο Αλεξέι δηλητηριάστηκε από κάτι που αναμίχθηκε στο τσάι του. Ήταν το μόνο πράγμα που έπινε από το πρωί. Οι γιατροί λένε ότι ο τοξικός παράγοντας απορροφήθηκε γρηγορότερα μέσω του ζεστού υγρού. Αυτή τη στιγμή ο Αλεξέι είναι αναίσθητος” πρόσθεσε.

“Ο Αλεξέι είναι ακόμα αναίσθητος, συνδέθηκε με αναπνευστήρα. Η αστυνομία κλήθηκε στο νοσοκομείο κατόπιν αιτήματός μας” ανέφερε το γραφείο Τύπου του Ναβάλνι.

Οι υγειονομικές αρχές του Ομσκ επιβεβαίωσαν ότι ο Ναβάλνι νοσηλεύεται στην εντατικιή, τονίζοντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι “διεξάγονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις”.

Αργότερα, ο επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου είπε στο TASS ότι “η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη”.

“Πιστεύουμε ότι πρόκειται για σκόπιμη δηλητηρίαση” δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Ekho Moskvy η εκπρόσωπός του.

Ωστόσο, ιατρική πηγή διευκρινίζει πως παρότι μελετάται η πιθανότητα δηλητηρίασης, δεν είναι ακόμη βέβαιο πως πρόκειται πράγματι για κάτι τέτοιο.

“Δεν υπάρχει καμία απολύτως βεβαιότητα πως η κατάσταση της υγείας του οφείλεται σε δηλητηρίαση” σημείωσε ο Ανατόλι Καλινιτσέκνο, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

“Φυσικά, η δηλητηρίαση μελετάται ως ένας από τους λόγους πίσω από την επιδείνωση της υγείας του. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες οξείες παθήσεις που μπορεί να οδήγησαν σε αυτή την κλινική εικόνα. Μελετάμε όλες τις θεωρίες” διευκρίνισε.

Σημειώνεται ότι ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη και πέρυσι, όταν ο Ναβάλνι υπέστη σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Εκείνη την εποχή, διαγνώστηκε με “δερματίτιδα εξ επαφής”, αλλά το επιτελείο του, επέμενε ότι ήταν “δηλητηρίαση από άγνωστη χημική ουσία”.

Ωστόσο, δεν βρέθηκαν δείγματα δηλητηρίου στα δείγματα του Ναβάλνι που εξετάστηκαν στο Ινστιτούτο Sklifosovsky της Ρωσίας. Στην υπόθεση είχε εμπλακεί τότε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δηλώνοντας ότι θα ερευνήσει το περιστατικό. Το ίδρυμα του Ναβάλνι από την πλευρά του είχε ανακοινώσει την πρόθεση να δώσει προς εξέταση σε ανεξάρτητο ινστιτούτο, δείγμα των μαλλιών και των ρούχων του, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συνέχεια.

Στη Ρωσία θα διεξαχθούν περιφερειακές εκλογές τον ερχόμενο μήνα και ο Ναβάλνι και οι σύμμαχοί του προετοιμάζονται γι’ αυτές, προσπαθώντας να ενισχύσουν την υποστήριξη υποψηφίων που στηρίζουν.

Ανησυχία Ζ. Μπορέλ ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε

Ο εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε σήμερα ανησυχία σχετικά με τις υποψίες ότι ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος πολιτικός Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε.

“Ανησύχησα όταν πληροφορήθηκα για την υποψία ότι δηλητηριάστηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι @navalny”, αναφέρει ο Μπορέλ σε μήνυμά του στο Twitter.

“Αν επιβεβαιωθεί, αυτοί που ευθύνονται θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Του εύχομαι ταχεία και πλήρη ανάρρωση”, πρόσθεσε ο Μπορέλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα