ΑΘΗΝΑ
04:46
|
18.04.2024
Οι πρώτες παραδόσεις του εμβολίου θα γίνουν στα τέλη του 2020.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παροχή έως 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου AZD1222, που αναπτύσσει από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ενάντια στη νόσο COVID-19, αρχής γενομένης από τα τέλη του 2020. 

H συμφωνία θα παράσχει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, τη δυνατότητα πρόσβασης στο εμβόλιο σε ισότιμη βάση χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

“Αυτή η πρώτη συμφωνία για το εμβόλιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διασφαλίσει την πρόσβαση εκατομμυρίων Ευρωπαίων στο εμβόλιο AZD1222 μετά την έγκρισή του. Αναμένοντας σύντομα την έναρξη της παραγωγής στην ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας, ελπίζουμε να καταστήσουμε το εμβόλιο διαθέσιμο ταχύτατα και σε ευρεία βάση, με ορίζοντα παράδοσης των πρώτων δόσεων τα τέλη του 2020”, ανέφερε ο Πασκάλ Σοριότ, Διευθύνοντας Σύμβουλος της βιοφαρμακευτικής εταιρείας,

Σημειώνεται ότι η συμφωνία επιτρέπει επίσης στα κράτη-μέλη της ΕΕ να κατευθύνουν εκ νέου την προμήθεια δόσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το υποψήφιο εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται ήδη στη φάση ΙΙ/ΙΙΙ με κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας, μετά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα της φάσης Ι/ΙΙ όσον αφορά την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε σήμερα τις διερευνητικές συνομιλίες με την CureVac για την αγορά πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19.

“Η σημερινή συμφωνία αποτελεί τον πρώτο ακρογωνιαίο λίθο όσον αφορά την εφαρμογή της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα εμβόλια. Η εν λόγω στρατηγική θα μας επιτρέψει να παράσχουμε στο μέλλον εμβόλια στους Ευρωπαίους, καθώς και στους εταίρους μας σε άλλα μέρη του κόσμου” δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Επιτροπή έχει πλέον συμφωνήσει τη βάση ενός συμβατικού πλαισίου ούτως ώστε, μόλις το εμβόλιο της AstraZeneca αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της COVID-19, να αγοράσει 300 εκατομμύρια δόσεις για λογαριασμό των κρατών μελών της ΕΕ, με την επιλογή να αγοράσει 100 εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις. Η Επιτροπή συνεχίζει να συζητά παρόμοιες συμφωνίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων.

Η συμφωνία που εγκρίθηκε θα χρηματοδοτηθεί από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης, τα κονδύλια του οποίου χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου πιθανών εμβολίων τα οποία θα διαθέτουν διαφορετικά προφίλ και θα παρασκευάζονται από διαφορετικές εταιρείες.

Φωτογραφία: Pixabay

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα