ΑΘΗΝΑ
07:54
|
19.05.2024
Ο Πομπέο μαλώνει τους Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν "παντρευτεί παλαβές" συμφωνίες με το Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κυρώσεις με το ζόρι θέλει να ξαναεπιβληθούν στο Ιράν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά το “χαστούκι” του Συμβουλίου Ασφαλείας που απέρριψε το σχέδιο ψηφίσματος της Ουάσιγκτον για παράταση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στο Ιράν.

“Σήμερα, ζήτησα από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να ειδοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι ΗΠΑ έχουν σκοπό να επανεπιβληθούν πρακτικά όλες οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος του Ιράν οι οποίες είχαν ανασταλεί μέχρι τώρα”, διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος προφανώς στη ρήτρα επαναεπιβολής κυρώσεων (snapback clause) που συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων της Τεχεράνης.

Ωστόσο, με την άποψή του δεν συντάσσεται η πλειοψηφία των κρατών μελών του ΣΑ, καθώς αμφισβητείται το ότι η Ουάσινγκτον έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τη συμφωνία, δηλαδή το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχεδίο Δράσης (ΚΟΣΔ), αφού ο ίδιος ο Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από αυτήν το 2018 χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως τη “χειρότερη συμφωνία που έχει ψηφιστεί ποτέ”.

Μολαταύτα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, σήμερα Πέμπτη (20 Αυγούστου) για να ενημερώσει το ΣΑ για την πρόθεση των ΗΠΑ να επανέλθουν σε ισχύ οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

“Παλαβή” η συμφωνία του 2015 κατά τον Πομπέο

Στο ίδιο “ντε και καλά κυρώσεις” μοτίβο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο που διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον θα καταφέρει να επιτύχει την επανεπιβολή πρακτικά όλων των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και ότι αυτό ακριβώς θα συζητήσει σήμερα και αύριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον κυβερνήσεων ευρωπαϊκών χωρών διότι δεν τάσσονται στο πλευρό του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες “αρνούνται να κάνουν τη θαρραλέα πράξη”, είπε χθες Τετάρτη (19/9) κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. “Έχουμε τους ίδιους στόχους, απλά έχουν παντρευτεί αυτή την παλαβή συμφωνία”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης.

“Θα επαναφέρουμε αυτές τις κυρώσεις του ΟΗΕ σε ισχύ και ο κόσμος θα γίνει ασφαλέστερος”, διαβεβαίωσε ο Πομπέο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν νωρίτερα οι υπηρεσίες του Πομπέο, “τριάντα ημέρες μετά την ειδοποίηση του Πομπέο, ένα φάσμα κυρώσεων του ΟΗΕ θα επανεπιβληθεί, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης το Ιράν να αναστείλει όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με τον εμπλουτισμό (ουρανίου)”.

Κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κίνηση αυτή σημαίνει ότι “θα παραταθεί το εμπάργκο όπλων που επιβάλλεται για 13 χρόνια στο Ιράν”.

Ο Πομπέο διεμήνυσε επιπλέον, στη Ρωσία και την Κίνα να μην αψηφήσουν την επανεπιβολή των κυρώσεων στο Ιράν.

Η Ρωσία, η Κίνα αλλά και άλλα κράτη αμφισβητούν ανοικτά τη νομιμότητα της κίνησης, αφού οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον συμβαλλόμενο μέρος στο ΚΟΣΔ.

Το πιθανότερο είναι η Μόσχα, το Πεκίνο και άλλες χώρες να αγνοήσουν παντελώς την αμερικανική πρωτοβουλία και να μην επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις, εξηγούν διπλωματικές πηγές.

Ερωτηθείς εάν στην περίπτωση αυτή οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία, στην Κίνα και όποιον άλλον δεν στηρίξει την Ουάσινγκτον, ο Πομπέο απάντησε στο Φοξ Νιουζ “οπωσδήποτε”.

“Το κάνουμε ήδη αυτό, όταν βλέπουμε οποιαδήποτε χώρα να παραβιάζει (…) τις ισχύουσες αμερικανικές κυρώσεις, τη φέρνουμε προ των ευθυνών της. Θα κάνουμε το ίδιο και για τις ευρύτερες κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας”, διεμήνυσε.

Ο Πομπέο χαρακτήρισε ατυχή την απόφαση των ευρωπαϊκών κρατών μελών του ΣΑ να απόσχουν στην ψηφοφορία για το εμπάργκο όπλων στο Ιράν, διατεινόμενος πως με την ενέργεια αυτή “έκαναν λιγότερο ασφαλείς τους Ευρωπαίους”.

“Έχουν παντρευτεί αυτή την παλαβή συμφωνία (…) προσπαθούν να γραπωθούν σε δαύτη”, επέμεινε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Αφού ο Πομπέο επιδώσει την ειδοποίηση στο ΣΑ, το σώμα έχει στη διάθεσή του 30 ημέρες για να αποφασίσει την παράταση της απαλλαγής της Τεχεράνης από τις κυρώσεις, σε διαφορετική περίπτωση τα μέτρα θα πρέπει να επανεπιβληθούν αυτόματα, τουλάχιστον κατά την αμερικανική ερμηνεία της διαδικασίας.

Εάν καταρτιστεί οποιοδήποτε σχέδιο απόφασης με αυτόν τον σκοπό, οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο, έχει ήδη διαμηνύσει η Ουάσινγκτον.

Πηγές: Reuters, AΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα