ΑΘΗΝΑ
07:21
|
19.04.2024
Το μοναστήρι που χτίστηκε τον έκτο αιώνα, λειτουργούσε ως μουσείο τα τελευταία 75 χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Mετά την Αγία Σοφία, ένα ακόμα σημαντικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κωνσταντινούπολη μετατρέπεται σε τζαμί.

Πρόκειται για την ιστορική Μονή της Χώρας, που βρίσκεται στη συνοικία Φατάχ κι εδώ και 75 χρόνια λειτουργεί ως μουσείο. Στο εξής, με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, το μοναστήρι με τα σπουδαία μωσαϊκά θα μετετραπεί σε τζαμί.

Το προεδρικό διάταγμα με την υπογραφή του Ερντογάν.

Το μοναστήρι χτίστηκε τον έκτο αιώνα, το 534 μ.Χ., και μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, με εντολή του μεγάλου βεζίρη του σουλτάνου Βαγιαζήτ Β’. Η Μονή της Χώρας χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί για 434 χρόνια (Καριγιέ Τζαμί) και μετατράπηκε σε μουσείο το 1945. Σημαντικό μέρος του διακόσμου της μονής έχει καταστραφεί, ενώ μέχρι σήμερα, συνεχίζονταν από συντηρητές τα έργα αποκατάστασης και αποκάλυψης των σημαντικών της ψηφιδωτών.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τη μετατροπή της σε τζαμί το 2019 κρίνοντας ότι η υπουργική απόφαση του 1945, η οποία οδήγησε στη μετατροπή του κτιρίου σε μουσείο, ήταν παράνομη. Η απόφαση του ΣτΕ δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι σήμερα που εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα