ΑΘΗΝΑ
12:41
|
03.07.2024
Το ιστορικό ρεκρό του Ιουλίου προέκυψε ως συνέπεια της αύξησης των δημοσίων δαπανών στην κρίση του κορονοϊού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου έφτασε σε ύψος – ρεκόρ τον Ιούλιο, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα δύο τρισεκατομμύρια λίρες.

Σύμφωνα με την ανάλυση που παρουσίασε σήμερα η βρετανική στατιστική υπηρεσία, το ιστορικό αυτό υψηλό προέκυψε ως συνέπεια της κρίσης του κορονοϊού και της αύξησης των δημοσίων δαπανών που απαιτήθηκαν για την αντιμετώπισή της.

Συγκεκριμένα, το χρέος ανήλθε στα τέλη του περασμένου μήνα σε ακριβώς δύο τρισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια στερλίνες και αντιστοιχούσε στο 100,5% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 1961. Το ποσό αυτό των 2,004 δισεκ. λιρών είναι αυξημένο κατά 227,6 δισεκατομμύρια σε σχέση το ίδιο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς.

“Οι σημερινοί αριθμοί αποτελούν μια αυστηρή υπενθύμιση ότι πρέπει να επαναφέρουμε σε βιώσιμη βάση τα δημόσια οικονομικά μας, κάτι που θα απαιτήσει τη λήψη δύσκολων αποφάσεων, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.  

Η κυβέρνηση Τζόνσον δανείστηκε 26,7 δισεκατομμύρια λίρες τον Ιούλιο, ποσό χαμηλότερο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, αλλά που αντιστοιχεί στον τέταρτο υψηλότερο μηνιαίο δανεισμό από το 1993 (τα τρία υψηλότερα ποσοστά ήταν οι προηγούμενοι τρεις μήνες).

“Τα 26,7 δισεκατομμύρια λίρες που δανείστηκε η κυβέρνηση τον Ιούλιο ήταν το χαμηλότερο μηνιαίο ποσό δανεισμού από τον Μάρτιο καθώς άρχισε να χαλαρώνει η δημοσιονομική στήριξη. Ωστόσο, είναι ένα ακόμα τεράστιο ποσό και ωθεί τον δανεισμό το τρέχον έτος στα 150,5 δισεκ. στερλίνες”, παραδέχτηκε η Ρουθ Γκρέγκορι, οικονομολόγος στην Capital Economics, εξηγώντας ότι “Αυτό το νούμερο πλησιάζει το έλλειμμα ολόκληρου του οικονομικού έτους 2009-10 των 158,3 δισεκατομμυρίων λιρών, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο ταμειακό έλλειμμα στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Πηγή: BBC News.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα