ΑΘΗΝΑ
20:36
|
26.04.2024
Η κυβέρνηση της Τρίπολης ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση της Σύρτης και τη διεξαγωγή εκλογών τον Μάρτιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης εξέδωσε σήμερα, Παρασκευή 21/08, δήλωσε με την οποία ανακοινώνει την άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλη την επικράτεια της χώρας και ζητά τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών τον Μάρτιο του 2021.

Ο επικεφαλής της ΚΕΣ, Φάγεζ αλ-Σάρατζ, “εξέδωσε οδηγία προς όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις να παύσουν αμέσως το πυρ και να διακόψουν όλες τις επιχειρήσεις μάχης σε όλα τα λιβυκά εδάφη”. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη δήλωση, απώτερος σκοπός αυτής της εκεχειρίας είναι “η αποχώρηση των μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων και η επιβολή μιας πλήρους κι ενιαίας κυριαρχίας σε όλα τα λυβικά εδάφη”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σάρατζ ζήτησε την αποστρατικοποίηση της στρατηγικής σημασίας πόλης της Σύρτης, η οποία ελέγχεται από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, αλλά και τον τερματισμό του αποκλεισμού των πετρελαιοπηγών που επιβλήθηκε από τον στρατάρχη τους προηγούμενους μήνες. Ζήτησε, επίσης, να διεξαχθούν κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την πλευρά του LNA, αλλά τον περασμένο Ιούνιο, ο Χαλίφα Χαφτάρ είχε χαιρετίσει την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για μια συμφωνία που προέβελεπε ανάμεσα σε άλλα άμεση καταύπαση του πυρός.

Ο Αγκίλα Σάλεχ, εκπρόσωπος της ‘Χαφταρικής’ βουλής που εδρεύει στο Τομπρούκ, κάλεσε όλες τις πλευρές να συμφωνήσουν στην εκεχειρία και την εφαρμόσουν άμεσα, προκειμένου να σταματήσουν οι στρατιωτικές παρεμβάσεις των ξένων δυνάμεων στη χώρα.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι -υποστηρικτής του Χαφτάρ- χαιρέτισε τις δηλώσεις περί εκεχειρίας. Την ίδια θετική αντίδραση είχε και η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, που σύμφωνα με το Al Jazeera, έσπευσε να ζητήσει και την απέλαση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα