ΑΘΗΝΑ
13:49
|
26.04.2024
Μία προσωπική, ερωτική σχέση του Προέδρου της Βολιβίας, χρησιμοποιούν τώρα εναντίον του οι ακροδεξιοί της ντε φάκτο κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκτός από τις γνωστές κατηγορίες για “τρομοκρατία”, “υποκίνηση σε στάση”, και άλλα σχετικά, μια νέα κατηγορία φαίνεται να βαραίνει τον Έβο Μοράλες από την περασμένη Πέμπτη 20/8. Η Γενική Εισαγγελία της Βολιβίας τον κατήγγειλε για “βιασμό, σεξουαλική κακοποίηση, διακίνηση και εμπορία” ανηλίκου, η δε ντε-φάκτο κυβέρνηση ζήτησε από την Αργεντινή την αναίρεση του ασύλου και την έκδοσή του στη Βολιβία προκειμένου να δικαστεί για αυτή τη νέα υπόθεση. 

Πρόκειται για τις ερωτικές σχέσεις που φέρεται να έχει ο εξήντα ενός ετών πρώην Πρόεδρος της Βολιβίας με μια νεαρή γυναίκα, δεκαεννέα ετών, ονόματι Νοεμί Μενέσες Τσάβες (γεν. 16/4/2001).  Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η ίδια η Νοεμί, που ανακρίθηκε από την Ειδική Δύναμη για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος (FELCC), παραδέχθηκε τον ερωτικό δεσμό της με τον Μοράλες. Δήλωσε πως γνωρίστηκαν το 2015 σε ένα καρναβάλι της Κοτσαμπάμπα, όπου τον πλησίασε, με δική της πρωτοβουλία, για να του μιλήσει. Μετά χάθηκαν για δυο περίπου χρόνια και όταν η κοπέλα έγινε δεκαεπτά ετών ξανασυναντήθηκαν. Έκτοτε άρχισαν να βλέπονται συχνότερα, αλλά πάντα σε φιλική βάση. Όμως εδώ και τρεις μήνες –από τις 24 του περασμένου Μαΐου– η σχέση αυτή μετατράπηκε σε ερωτική.

Εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς πως η υπόθεση αυτή εκθέτει τον Μοράλες και μπορεί να προκαλέσει πολιτική ζημιά στην παράταξη του MAS. Όμως οι εισαγγελικές καταγγελίες δεν περιορίζονται στο “ηθικο-κοινωνικό” πρόβλημα της διαφοράς των 41 ετών, που έτσι κι αλλιώς είναι αρκετό για να προκαλέσει το κοινωνικό αίσθημα των Βολιβιανών. Οι κρατικές αρχές κατηγορούν τον Μοράλες ότι στην πραγματικότητα η σχέση με τη Νοεμί υπήρξε ερωτική από την αρχή της γνωριμίας τους, τότε δηλαδή που η κοπέλα ήταν ακόμα ανήλικη. Σύμφωνα, επομένως, με τον ποινικό κώδικα της Βολιβίας, εφ’ όσον πρόκειται για σεξουαλική σχέση με ανήλικη (μεταξύ 14 και 18 ετών), ακόμα και αν ο δεσμός είναι με τη συγκατάθεσή της, πρόκειται για αποπλάνηση. Στην περίπτωση αυτή η ερωτική πράξη θεωρείται βιασμός και τιμωρείται με φυλάκιση δύο έως έξι ετών, ενώ από τα διάφορα ταξίδια που έκανε η Νοεμί για να συναντήσει τον Μοράλες προκύπτει και ζήτημα εμπορίου λευκής σαρκός, που τιμωρείται με άλλα δεκαπέντε έτη.

Η ιστορία βγήκε στον αέρα πριν από δύο περίπου εβδομάδες από τον δημοσιογράφο Αλεχάντρο Εντραμπασάγκουας (Alejandro Entrambasaguas) στη “φιλελεύθερη” ισπανική δημοσιογραφική ιστοσελίδα Ok Diario, με δύο αλλεπάλληλα δημοσιεύματα την 9η Αυγούστου και την 10η Αυγούστου. Στις δημοσιεύσεις του αυτές ο δημοσιογράφος μιλά για μια μυστική έκθεση της βολιβιανής αστυνομίας, η οποία αναφέρεται στις σχέσεις του Μοράλες με μια “ανήλικη”, όπως λέει, την οποία κατονομάζει, παραθέτοντας όλα τα στοιχεία της ταυτότητάς της. Η έκθεση, γράφει ο Ισπανός δημοσιογράφος, αποτελείται από 46 σελίδες, και συνοδεύεται από δεκάδες φωτογραφίες, βίντεο, στοιχεία τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, μηνύματα κλπ, που επιβεβαιώνουν τις σχέσεις των δύο. 

Υπάρχουν επίσης ταξιδιωτικές καταστάσεις στις οποίες φαίνεται πως η κοπέλα ταξίδεψε στο Μεξικό και στην Αργεντινή τα διαστήματα που ήταν εκεί ο Μοράλες. Τα ταξίδια έγιναν, όπως προκύπτει, με γνώση των γονιών της Νοεμί, αλλά αυτό αποτελεί κατά την Εισαγγελία επιβαρυντικό στοιχείο, σαν ένδειξη, υποτίθεται, του τράφικινγκ, στο οποίο εμπλεκόταν και ο Μοράλες και η οικογένεια της κοπέλας.

Μετά τα δημοσιεύματα της Ok Diario ακολούθησαν σειρά άλλων δημοσιευμάτων στα βολιβιανά ΜΜΕ και τηλεοπτικές συνεντεύξεις του δημοσιογράφου Αλεχάντρο Εντραμπασάγκουας που αναπαρήγαγαν τις αρχικές πληροφορίες, διανθίζοντάς τις με διάφορα νέα στοιχεία, όπως μια συλλογή από σχετικά βίντεο.  

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια δήλωση από τον Μοράλες ή κάποιο άλλο στέλεχος του MAS. Ο δημοσιογράφος της Ok Diario επικοινώνησε σε ηχογραφημένο τηλεφώνημά του με τον Έβο Μοράλες, για να τον ρωτήσει τι έχει να πει. “Δεν έχω τίποτα να σχολιάσω”, του είπε ο Μοράλες, ”τα έχουν εφεύρει, δεν μιλάω για αυτά τα πράγματα.” Και του έκλεισε το τηλέφωνο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Έβο Μοράλες δεν είναι παντρεμένος. Έχει δύο μεγάλα παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, από διαφορετικές συντρόφους του στο παρελθόν. Κατά τα άλλα οι Βολιβιανοί είναι μάλλον συνηθισμένοι στις ερωτικές του περιπέτειες, άλλοτε πραγματικές και άλλοτε κατασκευασμένες. Νωπή ακόμα παραμένει η μνήμη μιας πολύ περίεργης  ιστορίας που είδε το φως της δημοσιότητας το 2016, για μια παλιότερη σχέση του Μοράλες με μια γυναίκα ονόματι Γκαμπριέλα Ζαπάτα και έναν γιο, που είτε δεν ζει πια, είτε δεν υπήρξε ποτέ (μάλλον κανείς δεν κατάλαβε τι ακριβώς έχει συμβεί). Το σίγουρο είναι πως οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μοράλες έχουν κατά καιρούς προσπαθήσει να τα εκμεταλλευτούν όλα αυτά εις βάρος του, και πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως και η τωρινή ιστορία είναι μία απ’ τα ίδια.

Αναζητώντας τις αντιδράσεις των ανθρώπων του MAS στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να διακρίνει δύο τάσεις. Κατά τους μεν όλα είναι κατασκευές του καθεστώτος. Η άλλη τάση είναι αυτοί που δεν αμφισβητούν την αλήθεια της υπόθεσης, αλλά την προσπερνούν ως άσχετη ή ως δευτερεύουσα σε σχέση με τα κρίσιμα επίδικα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. 

Απ’ ό,τι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο εντοπίσαμε τρία βίντεο που κρίναμε ως περισσότερο ενδιαφέροντα. (Δυστυχώς είναι μόνο για ισπανόφωνους).

Τα πρώτα δύο βίντεο είναι κολάζ απ’ αυτά που έχει στα χέρια της η ασφάλεια. Φαίνεται ο Μοράλες με άλλα γνωστά στελέχη του MAS να παίζουν ποδόσφαιρο. Μεταξύ των στελεχών αυτών είναι ο Λουίς Άρσε Κατακόρα, υποψήφιος τώρα του MAS για την προεδρία της χώρας, και ο Αντρόνικο Ροντρίγκες. Ανάμεσά τους είναι και η Νοεμί σε μια γενική ατμόσφαιρα οικειότητα, χωρίς όμως να προκύπτει κάτι ιδιαίτερο μεταξύ αυτής και του Μοράλες. Προφανώς αυτό δεν αποδεικνύει ότι οι δύο δεν σχετίζονται. Όμως, αν μη τι άλλο, γίνεται φανερό πως με βάση αυτά τα στοιχεία δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία εναντίον του Μοράλες.

Στο άλλο βίντεο μιλά η γνωστή Βολιβιανή αναρχο-φεμινίστρια Μαρία Γκαλίντο για τη σχέση του Έβο Μοράλες και της Νοεμί Μενέσες Τσάβες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα