ΑΘΗΝΑ
06:54
|
26.04.2024

Τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα, στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Μινσκ, προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεση τους προς την κυβέρνηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Αυτό είναι […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα, στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Μινσκ, προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεση τους προς την κυβέρνηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Αυτό είναι το τρίτο Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων στην Λευκορωσία, μετά την εκλογή για έκτη φορά του Λουκασένκο στην θέση του Προέδρου.  Μια εκλογή την νομιμότητα της οποίας αμφισβητεί η αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, έχει καλέσει τον στρατό να περιφρουρεί τα μνημεία της πόλης, και γύρω από την πλατεία της Ανεξαρτησίας, υπάρχουν σταθμευμένα δεκάδες στρατιωτικά φορτηγά.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε μέλη της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης, που αναχώρησαν από τη Λευκορωσία στη διάρκεια των πρόσφατων διαμαρτυριών, ότι επιδιώκουν «αιματοχυσία», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε πως η αντιπολιτευόμενη λευκορωσίδα ηγέτης Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, η οποία αναχώρησε για τη Λιθουανία εν μέσω των διαδηλώσεων μετά την διαφιλονικούμενη επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο πριν από δύο εβδομάδες, δέχεται «πιέσεις» καθώς άρχισε πρόσφατα να κάνει περισσότερες δηλώσεις στα αγγλικά.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοσέπ Μπορέλ προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο η Λευκορωσία να μετατραπεί σε μια «δεύτερη Ουκρανία» και εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι απαραίτητο να «συνδιαλεγόμαστε» με τον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την ισπανική εφημερίδα El Pais.

Η ΕΕ απέρριψε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία, η οποία συγκλονίζεται από ένα κίνημα διαμαρτυρίας μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Λουκασένκο ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια και υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

Η ΕΕ «δεν έχει την πρόθεση να μετατρέψει τη Λευκορωσία σε μια δεύτερη Ουκρανία», δήλωσε ο Μπορέλ, αναφερόμενος στη διένεξη με τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

«Η ένταση ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία διευθετήθηκε με πυροβολισμούς, βία και μια διάσπαση της ουκρανικής επικράτειας που διαρκεί ακόμη. Το σημερινό πρόβλημα των Λευκορώσων δεν είναι να επιλέξουν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη, είναι να αποκτήσουν ελευθερία και δημοκρατία», συνέχισε.

Ο Μπορέλ υπογράμμισε πως πρέπει να συνεχισθεί ο διάλογος με τον πρόεδρο Λουκασένκο και συνέκρινε την κατάσταση αυτού του τελευταίου με αυτή του βενεζουελανού ομολόγου του, του Νικολάς Μαδούρο, επίσης στόχου ενός κινήματος αμφισβήτησης που καταστέλλεται από την εξουσία.

«Ο Μαδούρο και ο Λουκασένκο βρίσκονται ακριβώς στην ίδια κατάσταση. Δεν αναγνωρίζουμε πως εξελέγησαν νόμιμα. Πάντως, είτε μας αρέσει είτε όχι, ελέγχουν την κυβέρνηση και οφείλουμε να συνεχίσουμε να συνδιαλεγόμαστε μαζί τους, παρόλο που δεν αναγνωρίζουμε τη δημοκρατική νομιμότητά τους», εξήγησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα