ΑΘΗΝΑ
23:54
|
01.05.2024

Στα ναυπηγεία στην Τούζλα βρέθηκαν μαζί ο Ερντογάν με τον Ακάρ και έδωσαν ρεσιτάλ δηλώσεων.  Ο Ερντογάν μίλησε για πλοία και υποβρύχια που θα κατασκευάσει […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στα ναυπηγεία στην Τούζλα βρέθηκαν μαζί ο Ερντογάν με τον Ακάρ και έδωσαν ρεσιτάλ δηλώσεων.  Ο Ερντογάν μίλησε για πλοία και υποβρύχια που θα κατασκευάσει η Τουρκία, ενώ ο Ακάρ, έκανε επίθεση σε Ελλάδα και Γαλλία, αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε» δήλωσε ο Ερντογάν και συνέχισε: «σήμερα μπορούμε να ασκήσουμε επιρροή με την πολιτική μας στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, στην Αφρική λόγω του επιπέδου που έχουμε φτάσει πολιτικά, οικονομικά και τεχνολογικά.  Η Τουρκία είναι μία από τις 10 χώρες που σχεδιάζει και κατασκευάζει τα δικά της πολεμικά πλοία».

Ο Ακάρ με την σειρά του, χαρακτήρισε άκυρη την συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο.  «Οι μονόπλευρες απαιτήσεις και πρακτικές της Ελλάδας να φροντίζει μόνο για τα δικά της συμφέροντα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δηλ. η στρατικοποίηση των νησιών, η απαίτηση για 10 μίλια εναέριου χώρου, η απαίτηση το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί, να έχει 40 χιλιάδες τ.χλμ. ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας δεν συνάδει με τη λογική, το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Κανείς δεν μπορεί να φυλακίσει τη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο.  Για εμάς είναι άκυρη η δήθεν συμφωνία μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Είναι ενάντια στα συμφέροντα των δύο λαών και θα χάσουν οι λαοί και των δύο χωρών. Αυτή η συμφωνία πραγματικά αποτελεί αδικία και για τους δύο λαούς» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ όσον αφορά την Γαλλία, είπε:  «Η στρατιωτική παρουσία χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεν έχουν σχέση με την περιοχή, οι δηλώσεις και οι ενέργειές τους είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας. Αυτά που λένε δεν έχουν νομική βάση.  Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τόσο τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων,  όσο και της χώρας μας και να μην επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο». 

Όσον αφορά την παράνομη Navtex για το Oruc Reis, η οποία έληγε σήμερα το βράδυ, η Τουρκία ζήτησε παράταση της μέχρι τις 27 Αυγούστου, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις και μεγαλώνοντας την ένταση, αφού το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος, επέστρεψε και κινείται και πάλι, μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα