ΑΘΗΝΑ
03:02
|
19.04.2024
Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Κενόσουα όπου Αφροαμερικανός πυροβολήθηκε 7 φορές πισώπλατα από αστυνομικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αφροαμερικανός άνδρας εισήχθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση χθες το απόγευμα μετά τον αναίτιο, πισώπλατο και σχεδόν εξ επαφής πυροβολισμό του από αστυνομικό, εξωθώντας τους εξοργισμένους πολίτες σε έντονες διαμαρτυρίες στους δρόμους της Κενόσουα αμέσως μετά το φριχτό περιστατικό.

Πρόκειται για τον 29χρονο, Τζείκομπ Μπλέικ που διακομίστηκε σε νοσοκομείο από αστυνομικούς, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της αστυνομικής διεύθυνσης της πόλης.

Το περιστατικό σημειώθηκε περί τις 17:00 (τοπική ώρα) στην πόλη Κενόουσα, όταν αστυνομικοί κλήθηκαν στο σημείο για επεισόδιο “ενδοοικογενειακής βίας”, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν δόθηκε καμία εξήγηση από τις αστυνομικές αρχές για τους πιθανούς λόγους που οδήγησαν τον αστυνομικό να πυροβολήσει πισώπλατα τον άτυχο Αφροαμερικανό. Για το επεισόδιο θα διενεργηθεί έρευνα από το πολιτειακό υπουργείο Δικαιοσύνης, κατά την ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών.

Βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και το οποίο έγινε viral, κατέγραψε το θύμα ενώ βάδιζε προς το αυτοκίνητό του, ακολουθούμενος από δύο αστυνομικούς.

Ο ένας από τους αστυνομικούς φαίνεται να αρπάζει τον άτυχο άντρα από την μπλούζα του και να τον πυροβολεί στη συνέχεια επανειλημμένα στην πλάτη. Στα βίντεο ακούγονται τουλάχιστον επτά εκπυρσοκροτήσεις μετά το άνοιγμα της πόρτας του οδηγού.

Το βίντεο πυροδότητσε τον θυμό των οργισμένων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν επιτόπου διαμαρτυρόμενοι για τον αναίτιο πυροβολισμό του Τζέικομπ Μπλέικ, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε μέχρι τις 7 π.μ. τη Δευτέρα, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Με συνθήματα “Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη” οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο τοπικό δικαστήριο της Κενόσουα ρίχνοντας κοκτέιλ μολότοφ, ενώ σημειώθηκαν και λεηλασίες στην περιοχή με τα τοπικά μέσα να αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές έσπασαν τα παράθυρα των παρκαρισμένων αυτοκινήτων της αστυνομίας.


Ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν Τόνι Έβερς συνέκρινε ευθεώς τον εν ψυχρώ πυροβολισμό του Τζέικομπ Μπλέικ με τον βίαιο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και άλλων μαύρων Αμερικανών που σκοτώθηκαν σε διαμάχες με την αστυνομία.

“Ενώ δεν έχουμε ακόμη όλες τις λεπτομέρειες, αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι δεν είναι ο πρώτος μαύρος που πυροβολήθηκε, τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε δίχως έλεος από τα όργανα επιβολής του νόμου”, δήλωσε ο Έβερς.

“Μόλις μίλησα με τον ξάδερφο του Τζέικομπ που βρίκσεται στο νοσοκομείο. Λέει ότι χρειάζονται τις προσευχές σας και όχι τα συλλυπητήριά σας. Βγήκε από το χειρουργείο και βρίσκεται στη ΜΕΘ. Θα τα καταφέρει. Παλεύει για τη ζωή του. Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ προσευχηθείτε για τον Τζέικομπ Μπλέικ” κάνει έκκληση στο twitter o φίλος του Τζέικομπ, Ντάνιελ.

Στις ΗΠΑ είναι ακόμα νωπό το κύμα της εξέγερσης και των ταραχών που πυροδότησε ο φριχτός θάνατος του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα