ΑΘΗΝΑ
08:17
|
04.10.2023
Σχεδόν 12.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους προληπτικά και κατευθύνθηκαν σε καταφύγια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η τροπική καταιγίδα “Λάουρα”, που αναμένεται σήμερα να ενισχυθεί σε τυφώνα, έφτασε στη διάρκεια της νύκτας της Κυριακής προς Δευτέρα στην Κούβα, αφού πέρασε από την Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων.

Την ίδια ώρα ο τυφώνας “Μάρκο” κατευθύνεται προς τις νότιες ΗΠΑ, σχηματίζονται παράλληλα δύο παρόμοια μετεωρολογικά φαινόμενα στον Κόλπο του Μεξικού.

Η τροπική καταιγίδα “Μάρκο” ενισχύθηκε σε τυφώνα χθες Κυριακή, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 120 χιλιομέτρων την ώρα, και αναμένεται να πλήξει “όλες τις αμερικανικές ακτές κατά μήκος του Κόλπου” του Μεξικού, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).

Ο τυφώνας αναμένεται “να πλησιάσει στις νοτιοανατολικές ακτές της Λουιζιάνας τη Δευτέρα”, με την έντασή του να μειώνεται μόλις φτάσει στην ξηρά.

Η “Λάουρα”, που προκάλεσε πλημμύρες στην Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία σκοτώνοντας και τουλάχιστον 12 ανθρώπους, αναμένεται επίσης να ενισχυθεί σε τυφώνα την Τρίτη και ενδέχεται να πλήξει την ίδια περιοχή των ΗΠΑ.

“Η ‘Λάουρα’ αναμένεται να μετακινηθεί στο κεντρικό και το βορειοδυτικό τμήμα του Κόλπου του Μεξικού την Τρίτη το βράδυ και την Τετάρτη”, σύμφωνα με το NHC.

Η “Λάουρα” έφτασε στην Κούβα τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα, με ριπές ανέμου που έφταναν τα 146 χιλιόμετρα την ώρα να πλήττουν τις ανατολικές ακτές του νησιού, στην επαρχία Γκουαντάναμο, ενώ σχηματίστηκαν και κύματα τριών μέτρων ύψους.

Στην περιοχή έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση για προληπτικούς λόγους.

Από τους ανέμους προκλήθηκαν υλικές ζημιές και έπεσαν δέντρα, όμως προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θύματα στην Κούβα.

Στο Γκουαντάναμο και το Σαντιάγο της Κούβας σχεδόν 12.000 άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προληπτικά και κατευθύνθηκαν σε καταφύγια.

Η Λάουρα αναμένεται να περάσει από την Αβάνα σήμερα το απόγευμα και να προχωρήσει προς τα βορειοδυτικά το βράδυ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα