ΑΘΗΝΑ
07:04
|
18.05.2024
«Η Τουρκία προτρέπει την Ελλάδα να μην εκτεθεί σε κίνδυνο λόγω της ενθάρρυνσης ορισμένων χωρών».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο κενό φαίνεται πως έπεσαν οι γερμανικές «πιέσεις» προς την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αποκλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα και την άμεση έναρξη «διαλόγου». Οι επαφές που είχε το απόγευμα στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αποδείχθηκαν ατελέσφορες, μεταξύ άλλων και εξαιτίας των στενών διαπλεκόμενων οικονομικών και άλλων συμφερόντων μεταξύ Βερολίνου-Άγκυρας.

Ο Τσαβούσογλου σε δηλώσεις που έκανε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου δεν άφησε περιθώρια παρεξήγησης. Εξαπέλυσε ευθέως απειλές κατά της Αθήνας αξιοποιώντας στο έπακρο τις αντιθέσεις και συγκρούσεις συμφερόντων που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΕΕ, προειδοποιώντας την Αθήνα να μην βασίζεται στα λόγια υποστήριξης από ορισμένες χώρες-εταίρους.

Είπε επί λέξει:  «Η Τουρκία προτρέπει την Ελλάδα να μην εκτεθεί σε κίνδυνο παίρνοντας τοις μετρητοίς την ενθάρρυνση ορισμένων χωρών. Αν κάνετε δηλώσεις του είδους ‘θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας εδώ’ ή ‘θα κάνουμε ασκήσεις εκεί’ ή κάνετε λάθος βήματα, δεν θα αντιδράσουμε τυχαία αυτή τη φορά. Ό,τι είναι απαραίτητο, θα το κάνουμε χωρίς δισταγμό! Επομένως μην ενθαρρύνεστε από αυτές τις χώρες και δράστε με κοινή λογική!»

Ο Μάας από την πλευρά του, που είχε νωρίτερα σήμερα το πρωί στην Αθήνα διαδοχικές συναντήσεις, εξέφρασε την ετοιμότητα του Βερολίνου «να στηρίξει τον ελληνοτουρκικό διάλογο» αναγνωρίζοντας πως «υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης στην περιοχή ».  Διαπίστωσε επίσης πως «οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας έχουν φτάσει σε κρίσιμη καμπή» επαναλαμβάνοντας τα περί εξεύρεσης λύσης μέσω «διαλόγου» με το επιχείρημα πως «κανείς δε θέλει στρατιωτική λύση του θέματος».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα