ΑΘΗΝΑ
08:35
|
19.04.2024
Αυθαιρεσία και πολιτική προβοκάτσια καταγγέλει το κόμμα του Μοράλες, με τη βία αποσπάστηκε η κατάθεσή της λέει η 19χρονη πέτρα του σκανδάλου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία μέρα μετά τις κατηγορίες της Γενικής Εισαγγελίας της Βολιβίας εναντίον του Έβο Μοράλες για “βιασμό, σεξουαλική κακοποίηση, διακίνηση και εμπορία” ανηλίκου, υπήρξαν δύο αντιδράσεις. Η μία από την πλευρά του υποτιθέμενου θύματος, που εξηγεί ότι με τη βία της απέσπασαν όλα όσα έχει καταθέσει ως τώρα, και η άλλη από το MAS, το κόμμα του Μοράλες, που κάνει λόγο για “αυθαιρεσία” και “πολιτική προβοκάτσια”. Ακολούθησε μια έμμεση τοποθέτηση του ίδιου του Μοράλες που μιλά για “προσπάθεια διαίρεσης” του MAS. Παρ’ όλα αυτά η ντε-φάκτο κυβέρνηση επανέρχεται με νέες καταγγελίες εις βάρος του εξορίστου προέδρου και για άλλες περιπτώσεις “παιδεραστίας” κλπ.

Κατέθεσε μετά από βία

Με τη βία απέσπασε η Βολιβιανή αστυνομία την ομολογία της δεκαεννιάχρονης Νοεμί Μενέσες Τσάβες για τις υποτιθέμενες ερωτικές σχέσεις της με τον Έβο Μοράλες. Αυτό ισχυρίζεται η ίδια σε τετρασέλιδη επιστολή που έστειλε στον Συνήγορο του Πολίτη της Βολιβίας την Παρασκευή 21 Αυγούστου. Η κατάθεσή της, λέει, έγινε ενώ οι αστυνομικοί την προσέβαλλαν, την περιγελούσαν, την αποκαλούσαν ψεύτρα, και την πίεζαν να ομολογήσει αυτά ήθελαν.

“Από τις 6 Ιουλίου και μετά η ζωή μου ήταν ένας εφιάλτης”, γράφει η νεαρή γυναίκα, απαριθμώντας τις περιπτώσεις που την συνελήφθη και ανακρίθηκε, η ίδια και η αδελφή της, από διάφορα ειδικά σώματα: την Ειδική Δύναμη για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος (FELCC), την Ειδική Δύναμη για την Καταπολέμηση της Διακίνησης Ναρκωτικών (FELCN) και την Ειδική Δύναμη για την Καταπολέμηση της Βίας (FELCV). Και οι τέσσερεις σελίδες της επιστολής δημοσιεύονται στη βασική “αντιμοράλες” εφημερίδα Σελίδα Επτά (Página Siete).

Δεν μας αγγίζει η υπόθεση, λέει το MAS

Την ίδια μέρα, Παρασκευή 21 Αυγούστου, υπήρξε και η πρώτη δήλωση του MAS για το θέμα. “Ελπίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα”, είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Σεμπαστιάν Μιχέλ. Δεν ενδιαφέρει, είπε, η υπεράσπιση του κοριτσιού, αλλά το πολιτικό κέρδος εις βάρος του MAS. Όμως –συμπλήρωσε ο Σ. Μιχέλ– η υπόθεση αυτή “δεν αφορά το MAS, ούτε τους δύο υποψηφίους του για την Προεδρία και την Αντιπροεδρία της χώρας, ούτε το πρόγραμμά του”.

Από τη δική του πλευρά, ο υποψήφιος του MAS για την Προεδρία, Λούις Άρσε, παραδέχθηκε ότι φωτογραφήθηκε σε έναν ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό αγώνα με τη Νοεμί και τον Μοράλες (βλ. φωτό παραπάνω), είπε όμως ότι δεν είδε ο ίδιος εκεί κανέναν “ανήλικο”, και προσέθεσε ότι ούτε το MAS ούτε το υποψήφιο ζεύγος του MAS για την Προεδρία και Αντιπροεδρία “δεν έχουν καμία σχέση με το ιδιωτικό και προσωπικό ζήτημα” που προκύπτει από τις καταγγελίες για υποτιθέμενη σχέση μεταξύ του Μοράλες και της Νοεμί. Αν υπάρχουν κατηγορίες για βιασμούς, σεξουαλική κακοποίηση κλπ, αυτές πρέπει να αποδειχθούν, είπε ο υποψήφιος του MAS.

Δεν μπορούν να μας διαιρέσουν, λέει ο Μοράλες

Την ίδια ώρα τα αντι-μοράλες δημοσιογραφικά μέσα ισχυρίζονται πως στους κόλπους του “Συμφώνου Ενότητας”, του ευρύτερου αγροτικού-ιθαγενικού μετώπου που στηρίζει το MAS χωρίς να ταυτίζεται μαζί του, ακούγονται ήδη φωνές που ζητούν από τον Έβο Μοράλες να απομακρυνθεί από την ηγεσία της εκλογικής εκστρατείας.

Στο θέμα αναφέρθηκε έμμεσα ο Μοράλες σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Radio Kawsachun Coca την Κυριακή 23 Αυγούστου. “Δεν δέχομαι να ανακατεύουμε τους (ερωτικούς) συντρόφους στην πολιτική”, είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο Μοράλες, και υπενθύμισε ότι μια παρόμοια υπόθεση εναντίον του υπήρξε και το 2016, όταν κατά τις παραμονές του συνταγματικού δημοψηφίσματος κάποια παλιότερη σύντροφός του, η Γκαμπριέλα Ζαπάτα, είχε καταθέσει εναντίον του αγωγή, ζητώντας του να αποδεχθεί ότι είναι πατέρας του παιδιού της. Στη συνέχεια αποδείχθηκε πως όλη η υπόθεση είχε βασιστεί σε χαλκευμένα έγγραφα.

Ο Μοράλες αναφέρθηκε και στην πολιτική διάσταση του ζητήματος, που όπως φαίνεται αποτελεί πράγματι πρόβλημα για το εσωτερικό του MAS. “Η πραξικοπηματική δεξιά δεν μπορεί να μας διαιρέσει, σύντροφοι”, τόνισε ο Μοράλες. “Αν προσχωρήσουμε στη διαίρεση, τότε παίζουμε το παιχνίδι των δεξιών”.

Διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σέρχιο Τσόκε, δήλωσε τη Δευτέρα 24 Αυγούστου πως οι κατηγορίες αυτές είναι για να θίξουν πολιτικά το MAS, και ότι δεν μπορούν για κανέναν λόγο να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ηγεσία του Έβο Μοράλες στο MAS.

Και νέες κατηγορίες

Σαν να μην έφταναν όμως όλα αυτά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Διαφάνειας της ντε-φάκτο κυβέρνησης, Γκουίντο Μελγκάρ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Αυγούστου ότι εκτός από τη Νοεμί υπάρχει και μια ακόμα περίπτωση παιδεραστίας και βιασμού. Πρόκειται, είπε ο Μελγάρ, για μια κοπέλα που έμεινε έγκυος από τον Μοράλες το 2015 σε ηλικία δεκαπεντέμισυ ετών και γέννησε ένα κοριτσάκι τον επόμενο χρόνο, στα δεκαέξι της. “Δεν πρόκειται να αποκαλύψω το όνομα της κοπέλας, είπε ο υπουργός, “έχουμε δώσει τα στοιχεία στον Συνήγορο του Παιδιού”.

Φαίνεται όμως ότι η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα είδος πλειοδοτικού διαγωνισμού στους κόλπους του αντιμοράλες στρατοπέδου. Εμφανίστηκε λοιπόν η δικηγόρος Πάολα Μπαρίγκα και είπε ότι ξέρει η ίδια τουλάχιστον εννέα άλλες μητέρες, που είναι διατεθειμένες να βγουν και να καταγγείλουν τον Έβο Μοράλες για βιασμό ανηλίκων κοριτσιών και για εξώγαμα παιδιά. Ισχυρίστηκε πως έχει στη διάθεσή της φωτοαντίγραφα από πιστοποιητικά γεννήσεως τέτοιων παιδιών, τα οποία προτίθεται να παραδώσει στην Εισαγγελία, και πως γνωρίζει περιπτώσεις γονέων που έκαναν προώθηση των κοριτσιών τους προς τον Μοράλες προκειμένου να αμειφθούν είτε με χρήματα, είτε με δημόσιες θέσεις και άλλα. “Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πρέπει να διωχθούν”, είπε η Μπαρίγκα, “αλλά ας μη χάνουμε το στόχο μας, που είναι να τιμωρηθεί ο Έβο Μοράλες, όπως του αξίζει για τα δικά του εγκλήματα”, συμπλήρωσε.

Ομοίως μια άλλη δικηγόρος, η Ζουλέικα Λάντσα, είπε επίσης ότι γνωρίζει τέτοιες περιπτώσεις που παρακινήθηκαν από την υπόθεση της Νοεμί, και είναι τώρα αποφασισμένες να καταγγείλουν και αυτές τον Μοράλες. “Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν έρθει στο γραφείο μας”, είπε η Λάντσα, “και όλοι τους έχουν έρθει για να μας πουν για την τραγωδία τους, που αναγκάστηκαν να παραδώσουν ανήλικα κορίτσια 12, 13 και 14 ετών”. “Υπήρχε μια ομάδα περί τον Μοράλες που πατρονάριζαν αυτή την κατάσταση”, ισχυρίστηκε η Λάντσα.

Και οι δύο αυτές γυναίκες, η Πάολα Μπαρίγκα (αριστερά στη φωτογραφία) και η Ζουλέικα Λάντσα (δεξιά στη φωτογραφία), εξειδικεύονται στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην υπεράσπιση γυναικών που έχουν υποστεί βία, έχουν όμως και πολιτική δράση. Η πρώτη ήταν υποψήφια αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος του ακροδεξιού ευαγγελιστή Κορεάτη Τσι Χιουν Τσουνγκ στις εκλογές του 2019 (βγήκε τρίτο με 8,8%). Η δεύτερη είναι μεταξύ των νομικών που ζήτησαν πρόσφατα τον αποκλεισμό του MAS από τις εκλογές με την αιτιολογία ότι ο υποψήφιός του, Λούις Άρσε, είχε σχολιάσει μια δημοσκόπηση, ενώ κανονικά αυτό δεν επιτρεπόταν λόγω της καραντίνας.

Καταλαβαίνοντας ότι οι πολιτικές τους θέσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση την αντικειμενικότητά τους, τόσο η Μπαρίγκα, όσο και η Λάντζα επέμειναν πως τα κίνητρά τους γι’ αυτές τις καταγγελίες δεν είναι πολιτικά. Απλώς, είπαν, δεν μπορούσαν να τις κάνουν πιο πριν, όσο το MAS ήταν στην κυβέρνηση. Δεν εξήγησαν βέβαια γιατί χρειάστηκε να περιμένουν έναν ολόκληρο χρόνο μετά την πτώση του MAS, και τις κάνουν τώρα, λίγο πριν τις εκλογές.

υγ Οι φωτογραφίες είναι της επιστολής της Νοεμί, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα, στα Ισπανικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα