ΑΘΗΝΑ
17:26
|
17.05.2024
Φίλος του Παλαιστινιακού λαού «αφοσιωμένος» στην εξεύρεση λύσης δηλώνει ο Ρααμπ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την επανέναρξη «άμεσου διαλόγου» με το Ισραήλ «δεδομένης της αναστολής των σχεδίων προσάρτησης» παλαιστινιακών εδαφών από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ζήτησε σήμερα στη Ραμάλα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ κατά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Στάγιεχ.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, ο Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε «φίλος του παλαιστινιακού λαού» και εξέφρασε υποκριτικά την… «αφοσίωση» του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών, θεωρώντας πως αυτός είναι «ο μόνος αξιόπιστος και ρεαλιστικός τρόπος επίτευξης βιώσιμης ειρήνης».  Κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να μελετήσει «πολύ προσεκτικά» τις δυνατότητες «άμεσου διαλόγου» με το Ισραήλ. Ζήτησε επίσης την «ανανέωση του συντονισμού» ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σε θέματα οικονομίας, ασφαλείας και «συνεργασίας».

Ανακοίνωσε επίσης την χορήγηση του συμβολικού ποσού των 2,7 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας covid19 στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς από την πλευρά του διεμήνυσε στον Βρετανό αξιωματούχο πως η ειρήνη στην περιοχή «δεν θα επιτευχθεί προσπερνώντας τους Παλαιστίνιους ή μέσω της ομαλοποίησης των σχέσεων του Ισραήλ με άλλες αραβικές χώρες». Υποδέχθηκε τον Ντόμινικ Ράαμπ στην Ραμάλα εκτιμώντας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «την σημασία της επίσκεψης σε περίπλοκες συνθήκες και ενώ οι ισραηλινές κατοχικές αρχές εξακολουθούν να ελέγχουν την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης, κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας, και με συνέχιση των εποικιστικών δραστηριοτήτων, δίχως να εγκαταλείπονται οριστικά τα σχέδια προσάρτησης».  Και προειδοποίησε: «Αυτές οι πρακτικές θα αποτελειώσουν ό,τι απέμεινε από την ειρηνευτική διαδικασία». Ακολούθως τόνισε πως ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί «μόνον στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και της Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας, που σημαίνει πως, πρώτα από όλα, θα πρέπει να προηγηθεί μία ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους».

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ εξέφρασε την ελπίδα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών να συμβάλλει στις προσπάθειες για αναγνώριση της Παλαιστίνης από τη Βρετανία, τονίζοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή και ο πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς είναι «ανοικτόμυαλοι» στην εκκίνηση μίας «πολιτικής διαδικασίας στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου πρώτα από όλα γιατί «οι Παλαιστίνιοι θα ωφεληθούν άμεσα από οποιαδήποτε σοβαρή ειρηνευτική διαδικασία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα